V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod. Na rozdíl od klasické květákové polévky tato je krémová, zjemněná šlehačkou a před servírováním ji doplňte o křupavé růžičky květáku. Brambory polévku příjemně zahustí, přitom na chuti je vůbec nepoznáte.
Suroviny
Postup
Na nízkém ohni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.
Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku nakrájeného na kousky a nakrájené brambory.
Zalijte vývarem a mlékem. Zlehka osolte a opepřete. Zvyšte oheň na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly, cca 20 minut.
Zbývající květák rozebraný na drobné růžičky smíchejte s olivovým olejem a parmazánem.
Na vysokém ohni rozehřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.
Hrnec sejměte z ohně, odstraňte bobkový list a polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
Vmíchejte smetanu, dosolte, dochuťte pepřem a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů )
- Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku(16 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny(21 receptů )