Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (73)
Do 20 minut Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 307 g
Tuky 105 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám přijde vhod...

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
bobkový list 1 ks
květák 1.5 kg
plus 100 g, na kousky
brambory 0.5 kg
moučné, (varný typ BC–C), na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
smetana ke šlehání 125 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
parmazán 2 PL
jemně strouhaný

1 Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla. Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory. Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

2 Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem. Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

3 Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit