3.7 / 5. Počet hodnocení: 80
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 307 g
Tuky 105 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám přijde vhod...

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
bobkový list 1 ks
květák 1.5 kg
+ 100 g
brambory 0.5 kg
moučné, na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
smetana ke šlehání 125 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
parmazán 2 PL
jemně strouhaný

1 Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla. Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory. Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

2 Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem. Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

3 Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit