0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákový krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 90
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2706 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 307 g
Tuky 105 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod...

 

Suroviny

máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
bobkový list 1 ks
květák 1.5 kg
+ 100 g
brambory 0.5 kg
moučné, na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
smetana ke šlehání 125 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
parmazán 2 PL
jemně strouhaný

Postup

1

Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.

2

Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory.

3

Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).

4

Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem.

5

Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

6

Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.

7

Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit