Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květákový krém
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 143
Do 45 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2736 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 311 g
Tuky 105 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod. Na rozdíl od klasické květákové polévky tato je krémová, zjemněná šlehačkou a před servírováním ji doplňte o křupavé růžičky květáku. Brambory polévku příjemně zahustí, přitom na chuti je vůbec nepoznáte.

 

Suroviny

nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
podrcený
tymián 3 snítky
čerstvý (nebo 1 lžička sušeného)
květák 1,6 kg
1,5 kg květáku nakrájeného na kousky + 100 g rozebraného na drobné růžičky
moučné (varný typ B nebo C), nakrájené na kousky
vývar zeleninový 750 ml
nebo drůbeží
mléko 500 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
jemně strouhaný

Postup

1

Na nízkém ohni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.

2

Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku nakrájeného na kousky a nakrájené brambory.

3

Zalijte vývarem a mlékem. Zlehka osolte a opepřete. Zvyšte oheň na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly, cca 20 minut.

4

Zbývající květák rozebraný na drobné růžičky smíchejte s olivovým olejem a parmazánem.

5

Na vysokém ohni rozehřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.

6

Hrnec sejměte z ohně, odstraňte bobkový list a polévku dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.

7

Vmíchejte smetanu, dosolte, dochuťte pepřem a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín