Brambory polévku příjemně zahustí, přitom v chuti je vůbec nepoznáte. V prvních chladných dnech vám květákový krém přijde vhod...
Suroviny
Postup
Na nízkém plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.
Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a půl minuty až minutu míchejte. Potom vsypte 1,5 kg květáku rozebraného na růžičky a brambory.
Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen na střední, přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby brambory a květák změkly (cca 20 minut).
Mezitím rozeberte zbývající květák na malé růžičky a smíchejte je s olivovým olejem a parmazánem.
Na vysokém plameni zahřejte nepřilnavou pánev a za stálého míchání na ní zprudka opečte květák dozlatova a dokřupava, trvá to asi 2 minuty.
Hrnec sejměte z plamene a jeho obsah dohladka rozmixujte tyčovým mixérem.
Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a hned podávejte ozdobené opečeným květákem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak(33 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Květáková polévka mnoha chutí: 16 receptů pro fanoušky květáku(16 receptů)
- Lahodné krémové polévky, které vás nenechají o hladu(22 receptů)
- Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny(21 receptů)