Luxusní krémová houbovka vám v prvních chladných dnech přijde vhod!
Suroviny
Postup
Houby očistěte, ze žampionů, růžovek a jiných podobných hub oloupejte kloboučky, u hřibovitých hub s tmavými rourkami zvažte jejich odstranění, aby polévka nebyla moc tmavá.
Houby nakrájejte na plátky, malé lišky nechte v celku.
V hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek, stonky petrželky, snítky tymiánu a houby. Osolte, přiklopte a zvolna duste doměkka.
Odložte 4 lžíce houbové směsi. Zbytek hub v hrnci zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 15 minut.
Podle potřeby dosolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu, přiveďte zpátky k varu a ihned vypněte.
Polévku podávejte v miskách, ozdobenou lístky petrželky a odloženými houbami. Ozdobte smetanou a doplňte opečenými plátky chleba, na které můžete navršit část odložených hub.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné, rychlé a chutné večeře z hub(10 receptů)
- Menu na cestu z města(9 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů)
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů)
- Lahodné krémové polévky, které vás nenechají o hladu(22 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)
- Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými(9 receptů)
- Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny(21 receptů)