Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1024 kcal
Bílkoviny 23 g
Cukr 40 g
Tuky 80 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní krémová houbovka vám v prvních chladných dnech přijde vhod!

Suroviny

houby 600 g
směs čerstvých
slunečnicový olej 2 PL
cibule 1 ks
oloupaná a nakrájená na plátky
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený na plátky
česnek 3 stroužky
nakrájený na plátky
petrželka svazek
nasekaná plus na ozdobení
tymián snítek
odrhnuté lístky
1.5 l
drůbeží či zeleninový výyar
sůl a pepř
smetana ke šlehání 150 ml
na ozdobení
chleba
čerstvý k podávání

1 Houby očistěte, ze žampionů, růžovek a jiných podobných hub oloupejte kloboučky, u hřibovitých hub s tmavými rourkami zvažte jejich odstranění, aby polévka nebyla moc tmavá. Houby nakrájejte na plátky, malé lišky nechte v celku. V hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli, řapíkatý celer, česnek, stonky petrželky, snítky tymiánu a houby. Osolte, přiklopte a zvolna duste doměkka.

2 Odložte 4 lžíce houbové směsi. Zbytek hub v hrnci zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 15 minut. Podle potřeby dosolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Vmíchejte smetanu, přiveďte zpátky k varu a ihned vypněte.

3 Polévku podávejte v miskách, ozdobenou lístky petrželky a odloženými houbami. Ozdobte smetanou a doplňte opečenými plátky chleba, na které můžete navršit část odložených hub.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit