Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodový pohár po anglicku

Užijte si jahody v klasickém receptu s pudinkovým krémem.

Vydání: 2009/6
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 4 poháry
Doba přípravy: Více než hodinu
+ doba na chlazení
PT15M
Vaření 0:15
Pohár Britská

Ingredience

    • 300 g čerstvých jahod
    • 2 lžíce moučkového cukru + 1 lžíce do šlehačky
    • balzamikový ocet na zakapání (nejlépe krémový)
    • 80 g hotových pusinek, rozdrcených
    • 240 ml 40% šlehačky
    • 4–6 kopečků vanilkové zmrzliny
    • kvalitní tmavá čokoláda na ozdobení
    • vaflová nebo jiná dekorativní oplatka na ozdobu

    Na pudinkový krém

    • 150 ml mléka
    • 100 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 2 lžičky kukuřičného škrobu
    • 3 velké žloutky
    • 2 lžíce krupicového cukru

    Příprava jídla

    1 Jahody omyjte, očistěte a přepulte. Dejte do mísy nebo na talíř a zasypte lžící moučkového cukru. Pak je v kruzích pokapejte balzamikovým octem a znovu poprašte lžící cukru. Nechte chvíli stát.

    2 Rozehřejte velkou čistou pánev a přesuňte do ní jahody; stačí na pár sekund, maximálně minutu. Šťáva by měla začít bublat, zkaramelizovat a jahody by se v ní měly krásně obalit. Nechte zchladnout.

    3 Mezitím připravte pudinkový krém. Mléko a smetanu nalijte do hrnce s dvojitým dnem a přiveďte téměř k varu. Žloutky utřete v misce s cukrem, přidejte k nim mouku smíchanou s kukuřičným škrobem, pak i třetinu ohřátého mléka se smetanou a hbitě promíchejte – získat byste měli hladkou směs. Pak postupně přilijte zbytek mléka se smetanou, prošlehejte a nakonec obsah misky přelijte zpátky do hrnce.
    Za stálého míchání zahřívejte na středním plameni zhruba 3–5 minut, aby krém krásně zhoustl. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu (občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup). Pak pudink přesuňte na půl hodiny do lednice.

    4 Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem úplně dotuha. Pak postupně smíchejte s pudinkovým krémem.

    5 Začněte plnit poháry: na dno patří jahody a uvolněná šťáva, pak rozdrobené pusinky, část pudinkovo-šlehačkové hmoty, opět jahody, pusinky, šlehačka… Nahoru přijde pořádný kopeček vanilkové zmrzliny, šťáva z jahod, strouhaná čokoláda a vafle na ozdobu.

     

    Nahlásit chybu v receptu

    Ochutnejte také

    Jahodová bublanina

    Kynuté jahodové knedlíky

    Jahodové tiramisu

    Jahodová srdce

    30x božské jahody, které si zamilujete

    REKLAMA

    Přidat komentář