Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zimní zabaglione

Zbyla vám nedopitá láhev marsaly nebo sladkého sherry? Šup s ní do moučníku, bude přímo božský!
Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy:
Chlazení: 45 minut nebo přes noc
P
Dort Italská

Ingredience

    • 4 žloutky
    • 100 g třtinového cukru
    • 100 ml sladšího bílého vína
    • 100 ml marsaly (nebo sladkého sherry)
    • 285 ml smetany ke šlehání

    Na základ
    • 200 g vánočky nebo panettone s odkrojenou kůrkou
    • 3–4 lžíce marsaly (nebo sladkého sherry)
    • 425g sklenice kompotovaných třešní, scezených a odpeckovaných

    K podávání
    • kakao

Příprava jídla

1 Dejte do mísy žloutky a cukr a elektrickými metlami šlehejte dvě minuty, až krém zesvětlá a za metličkami se tvoří brázdy. Za stálého šlehání pramínkem vlijte nejprve víno a pak marsalu. Směs přelijte do středně velkého nepřilnavého kastrolu. Míchejte na nejnižším možném plameni asi 5–7 minut do zhoustnutí (krém by se měl chytat vařečky). Dejte do misky a nechte v chladničce odpočinout 45 minut, nebo nejlépe přes noc.

2 Plátky vánočky nebo panettone o síle asi 1,5 cm vyložte rozkládací dortovou formu tak, aby bylo celé dno dokonale pokryté; pečivo můžete na dno i napěchovat. Základ pokapejte marsalou a nechte ji vsáknout. Třešně osušte papírovou utěrkou, aby příliš nerozmočily základ. Rozpulte je a rozložte na základ z vánočky.

3 Ušlehejte smetanu a zlehka do ní zamíchejte připravený žloutkový krém. Pokud se tvoří žmolky, krátce prošlehejte šlehačem. Navrstvěte na třešně a uhlaďte – na povrchu můžete špachtlí udělat ozdobné vlnky.

4 Dejte do mrazáku asi na hodinu, až povrch zpevní. Pak překryjte potravinářskou fólií a v mrazáku uchovejte až jeden měsíc. Před podáváním vyndejte, odstraňte fólii a dortovou formu a nechte asi 2 hodiny v chladničce povolit. Jemně poprašte kakaem a podávejte nakrájené na výseče.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ovoce s vinnou pěnou

REKLAMA

Přidat komentář