Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vyprošťovací zelňačka

Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení grogu. Její silná chuť vás pak po návratu z lyží postaví zpátky na nohy!

Vydání: 2010/1
Autor:
Hodnocení:
69 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Opékání: 12 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
    • 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny v celku
    • 2 cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 2 lžičky sladké mleté papriky
    • 500 g kysaného zelí, propláchnutého a pokrájeného
    • divoké koření: 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
    • špetka mletého chilli a sůl
    • 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
    • 200 g zakysané smetany
    • 150 g debrecínské nebo jiné pikantní klobásy, nakrájené na plátky

Příprava jídla

1 Bůček nakrájejte na kostičky a asi 5 minut ho v hrnci na tuku opékejte dozlatova. Přidejte cibuli a míchejte dalších 5 minut. Zaprašte moukou, dobře ji rozmíchejte; po minutě přisypte papriku, zamíchejte a zalijte 1,5 litrem vody. Přidejte zelí, koření, sůl a chilli a za občasného zamíchání ode dna vařte 20–30 minut doměkka.

2 Mezitím v jiném hrnce uvařte doměkka brambory; slijte je. Do polévky je vhoďte těsně před dokončením. Přidejte i 150 g zakysané smetany, klobásu a už jen společně prohřejte, případně dosolte. Podávejte ozdobené zbylou zakysanou smetanou.

Něco navíc
Brambory do zelňačky se připravují zvlášť, protože v kyselém prostředí zůstávají i po delším vaření tvrdé. Dají se samostatně podávat i rozšťouchané na opečené cibulce. Každý si je naloží do talíře sám.

VIDEORECEPT:

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pozdrav z hor

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborná. Dělám ji už jen takhle a ne jinak:) Někdy zakysku dám a jindy zas ne, dle chutě.
Obrazek uzivatele
nejlepsi!!
Obrazek uzivatele
Nejlepší zelňačka!
Obrazek uzivatele
Vynikající! Jen místo mouky uvařím více brambor, část rozmixuji a na konci jimi polévku zahustím.

Přidat komentář