Zelňačka
Recept na zelňačku se v mnoha rodinách dědí. Podoba zelňačky se často liší tím, jestli se do ní přidává smetana nebo ne. Jestli se připravuje s mletou červenou paprikou nebo se bílá. Někde se vaří s klobásou nebo uzeným masem, jinde zůstává bezmasá. Jedno však mají všechny zelňačky společné: Základem je poctivá dávka kysaného zelí. Dopřejte si vydatnou zelnou polévku nejen v zimních měsících.
...
- Zpravidla se zelňačka vaří z kysaného zelí, najdeme ale i recepty na zelnou polévku z čerstvého zelí. Ppoužít můžete i zelí sterilované.
- Na Valašsku si zelňačku objednáte pod názvem kyselica, resp. valašská kyselica, do které patří anglická slanina. Na Slovensku nese název kapustnica.
- Základ zelňačky tvoří zelí, brambory a koření (kmín, bobkový list a nové koření). V receptech nechybí ani červená paprika a klobása.
- Výrazné chutě příjemně zjemní kopeček zakysané smetany přidané při servírování.
- Kysané zelí v syrové podobě obsahuje vitamín C, ten se však varem ztrácí.
- Zelňačka funguje jako pomocník proti neduhům – od nachlazení po kocovinu.
Celý popis