Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka

Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazolovo-čočková vyprošťovací polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3662 kcal
Bílkoviny 243 g
Sacharidy 514 g
Tuky 53 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte-li v lednici zbytky uzenin či uzeného masa, teď najdou uplatnění – prostě je nakrájejte a přisypte v okamžiku, kdy přidáváte klobásu.

Suroviny

slanina 50 g
v celku, ideálně bok uzený na bukovém dřevě, na kostičky + kůže z uzené slaniny (nemusí být)
klobása pikantní 1 ks
papriková, na kolečka
cibule 2 ks
nadrobno
paprika červená 1 ks
na proužky
mrkev 1 ks
na půlkolečka
chilli paprička 1 ks
nemusí být
česnek 5 stroužků
na tenké plátky
tymián sušený 2 ČL
rajčatový protlak 2 PL
nebo passata
vývar hovězí 2 l
+ na případné rozředění
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole bílé 400 g
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
fazole červené 400 g
1 konzerva, fazole ve slaném nálevu, slité a propláchnuté
čočka červená 3 hrsti
rostlinný olej 1 PL
majoránka (čerstvá)
nebo sušená, dle chuti
petrželka
nasekaná, k podávání

Postup

1

V hrnci opečte slaninu, aby pustila tuk. Přidejte klobásu (asi 1/4 nechte k podávání) a chvilku opékejte. Přidejte cibuli, papriku, mrkev, a chcete-li polévku ostrou, i chilli. Míchejte do změknutí. Pak přisypte česnekové plátky a promnutý tymián, krátce opečte, přidejte protlak, zarestujte ho do rozvonění, zalijte vývarem a promíchejte. Osolte, opepřete, přidejte slaninovou kůži, máte-li ji, přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte asi 25 minut.

2

Potom do polévky přidejte obojí fazole, nechte je prohřát a na závěr vmíchejte červenou čočku, která polévku dokonale zahustí. Nechte ještě provařit do změknutí čočky, asi 5 minut, ale když ji rozvaříte, zahustí polévku lépe. Pokud je polévka moc hustá, zřeďte ji dalším vývarem.

3

Odložená kolečka klobásy opečte na oleji dokřupava. Do polévky nakonec přidejte majoránku, nechte přejít varem. Podávejte posypané petrželkou a s opečenou klobásou navrch.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit