Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s glazovanými pomeranči

Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.
Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: Na 8 řezů
Doba přípravy:
Vaření: 20 minut
Pečení: 45 minut
P
Dort

Ingredience

    Na glazované pomeranče

    Na těsto
    • 150 g hladké mouky
    • 1,5 lžičky kypřicího prášku
    • 150 g mletých mandlí
    • 3 střední vejce
    • 175 g krupicového cukru

    Na pomerančový krém
    • 1 vanilkový pudink v prášku
    • 400 ml mléka
    • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
    • 100 g krupicového cukru
    • 200 g másla

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C. Na glazované pomeranče tence pokrájejte plody i s kůrou a dejte je do kastrolu s cukrem a 400 ml vody. Přiklopené vařte na středním ohni 20 minut, až budou vypadat jako skleněné. (Plátky, kterými vyložíte dno formy, můžete z glazury vylovit dříve, aby určitě zůstaly v celku.) Nechte vychladnout.

2 Vymažte a vyložte pečicím papírem 20cm dortovou formu. Sedm až jedenáct nejhezčích glazovaných plátků pomerančů rozložte na dno. Sceďte zbylé plátky, sirup zachyťte a uschovejte. Scezené pomeranče rozmixujte s 75 ml zachyceného sirupu.

3 Na těsto v misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle. Zvlášť ušlehejte vejce s cukrem do pěny a opatrně do nich pomocí stěrky zapravte rozmixované pomeranče.

4 Jemně přimíchejte i suché ingredience a opatrně navrstvěte do dortové formy. Pečte v troubě čtyřicet až pětačtyřicet minut dozlatova. Vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete z těsta čistou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.

5 Během pečení a chladnutí si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašlehávejte změklé máslo.

6 Vyklopte dort z formy tak, aby glazované pomeranče byly navrchu. Prořízněte ho vodorovně na tři díly. Pokapejte spodní a střední díl částí zbylého pomerančového sirupu a rozetřete na ně krém; složte zpět na sebe jako dort. Povrch pokapejte zbytkem sirupu a nechte dort odpočinout několik hodin v chladu – chutě se krásně prolnou. V lednici vydrží až 3 dny.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort pro každou příležitost

REKLAMA

Přidat komentář