Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Bábovka s mákem

Popis receptu: 
Na 1 bábovku
Autor: Josef Bulka
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    500 g hladké mouky, 1/2 kostičky (21g) droždí, 300 ml mléka, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 70 g krupicového cukru, 100 g másla, rozpuštěného + na pokapání náplně

Příprava jídla

Bábovkovou formu vymažte tukem. Troubu rozehřejte na 200 C. Do mísy prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte asi polovinu vlahého oslazeného mléka, mísu překryjte utěrkou a nechte stát zhruba 5 minut, až se na povrchu tekutiny objeví napěněné droždí. Vlijte žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, cukr, máslo a ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Popraště moukou, zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte ho na 1 až 1/2 cm vysokou placku. Pokryjte ji makovou náplní. Tu připravíte takto. Umletý mák dejte do menšího hrnce, zalijte mlékem a za stálého míchání povařte. Když směs zhoustne, odstavte ji z tepla a vmíchejte oba cukry, ochuťte rumem, skořicí a citronovou šťávou. Je-li náplň řídká, zahustěte ji jemně strouhanými piškoty nebo perníkem. Náplní potřete těsto, pokapejte máslem, stočte jako závin a dejte do bábovkové formy. Potřete rozšlehaným vejce a pečtě asi 10 minut v troupě při 200 C, poté snižte teplotu na 180 C a dopékejte ještě asi 30 minut.
REKLAMA

Přidat komentář