Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kečup à la provençale

Provensálský kečup? Proč ne! Klasický hutný kečup vám sice nevznikne, na druhé straně získáte skvělý základ pro omáčky i polévky.
Vydání: 2010/8
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: na 1,5l
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 1,5 hodiny
P
Studená omáčka a dip Francouzská

Ingredience

    • 1,5 kg rajčat, nakrájených na čtvrtky (klidně jich ale do kečupu dejte 2 kg)
    • 1 kg cibule, oloupané a na plátky
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 100 g krupicového cukru
    • 125 ml červeného vinného octa
    • 1 vrchovatá lžička jemné mořské soli
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
    • 1 lžička mleté sladké papriky
    • 1/2 lžičky kajenského pepře
    • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
    • 1 lžička mletého zázvoru (můžete použít i strouhaný čerstvý)

Příprava jídla

1 Rajčata, cibuli a olivový olej dejte do velkého kastrolu a promíchejte. Přiklopte a duste na mírném ohni asi tři čtvrtě hodiny. Občas směsí zamíchejte.

2 Rajčata s cibulí nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hrubší pyré.

Vraťte do kastrolu a přidejte 4 lžíce vody, cukr a ocet. Vařte bez pokličky na mírném ohni za občasného míchání dalších 30 minut. Pokud chcete kečup hustší, nechte na ohni o něco déle.

3 Do směsi vmíchejte zbývající přísady: sůl, dijonskou hořčici, muškátový oříšek, papriku, kajenský pepř, tymián a zázvor. Nechte vychladnout.

4 Kečup propasírujte přes jemné síto ve vysoké nádobě, běžná mísa je na takové množství kečupu mělká. Dejte do sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

NĚCO NAVÍC

Kečup à la provençale je skvělý na těstoviny, stačí doplnit bazalkou, parmazánem, a máte rychlou večeři za 10 minut. Použít se dá i jako základ do omáček, vyrobíte z něj omáčky k masu nebo na omeletu (stačí smíchat třeba s crème fraîche), výborný je i jako polévka. Přidejte pár hoblinek parmazánu, máslové krutonky a nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku si můžete dát i studenou, v horkém létě zasytí a tělu dodáte tekutiny



Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová zavařenina

Rajčatová zavařenina

Základní rajčatová omáčka

Snadno a rychle: rajčatový kompot

Pikantní rajčatový dip s hranolky

Rajčatový barbecue relish

REKLAMA

Přidat komentář