Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6453 kcal
Bílkoviny 359 g
Cukr 698 g
Tuky 218 g
Vláknina 134 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kompletní klasika amerického Jihu. Podmáslí má nezastupitelnou roli v každé její části – v těstíčku na kuře, zelném salátku i v těstě na bulky. Geniální!

Suroviny

sůl mořská 70 g
kuřecí stehenní řízky 8 ks
podmáslí 50 ml
mléko 300 ml
plus další na potření
bílek 4 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
mouka rýžová 50 g
paprika sladká 2 ČL
mletá
sušená cibule 2 ČL
mletá
1 ČL
bílý pepř, česnek, tymián, oregano mletý
kajenský pepř 1 ČL
Na salát
zelí bílé 500 g
špičaté, nakrouhané najemno
šalotka 3 ks
nakrájená nadrobno
podmáslí 100 ml
majonéza 100 g
citronová štáva
půl až lžička krupicového cukru
pažitka svazek
petrželka 1 hrnku
nasekaná
kopr 1 hrnku
nasekaný
Na bulky
podmáslí 185 ml
pokojové teploty
máslo 30 g
rozpuštěné
mouka pšeničná hladká 450 g
plus na poprášení
krupicový cukr 15 g
7 g
sušené droždí
olivový olej 2 PL
plus na formu
mléko na potření

1 V hrnci zprudka přiveďte k varu 2 litry osolené vody a vařte, až se sůl rozpustí. Nechte zcela vychladnout, do láku vložte kuře a nechte přes noc v chladničce.

2 Na salát Coleslaw smíchejte všechny přísady kromě bylinek v porcelánové nebo skleněné míse. Osolte a opepřete a zakryté nechte rozležet přes noc v chladničce. Bylinky vmíchejte až těsně před podáváním. 

3 Na bulky smíchejte podmáslí s rozpuštěným máslem a 135ml teplé vody. Zbylé přísady promíchejte v míse spolu se řádnou špetkou soli. Přidejte podmáslovou směs a vypracujte vláčné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a hněťte, až bude těsto měkké a hladké. Podle potřeby přidejte mouku. Přendejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 45 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Do těsta bouchněte a znovu ho propracujte, až bude hladké. Rozdělte na 8 dílů a vyválejte z nich koule. Vyrovnejte je do olejem vy- mazané dortové formy o průměru 22–23cm, přičemž mezi nimi nechte prostor, aby mohly ještě kynout. Zakryjte utěrkou a nechte kynout 30–40 minut, až zdvojnásobí objem.

4 Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Bulky potřete mlékem, poprašte moukou a pečte zhruba 30 minut dozlatova. Během pečení formu občas pootočte, aby bulky zezlátly stejnoměrně. Vyndejte z trouby a nechte 5 minut stát. Pak vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout.

5 V hrnci přiveďte k varu na středním plameni dostatečné množství vody. Kuřecí maso vyndejte z láku a vhoďte je do vroucí vody. Vařte 8–10 minut, sceďte a odložte.

6 V rendlíku rozpalte vysokou vrstvu oleje na 180°C. V míse smíchejte podmáslí a mléko na obalení řízků. V jiné míse šlehejte bílky, až budou dělat měkké špičky, a pak je zlehka zapracujte do mléčné směsi. V další míse smíchejte obě mouky, koření, cibulový a česnekový prášek a bylinky. Obalte kuře v mléčné směsi, pak v moučné a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte po částech 5–7 minut z obou stran. Nechte okapat na papírových utěrkách.

Podávejte společně se salátem a bulkami. 

NĚCO NAVÍC
Mletá sušená cibule, velmi častá přísada mnoha amerických kořenicích směsí, se u nás běžně neprodává. Zkuste specializované weby s kořením (www. profikoreni.cz či www.primakoreni.cz). Nebo v hmoždíři rozdrťte sušenou cibuli od Bio nebio, kterou koupíte v prodejnách zdravé výživy, či pečenou cibulku z Ikea. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit