Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

5 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6713 kcal
Bílkoviny 371 g
Sacharidy 736 g
Tuky 224 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kompletní klasika amerického Jihu. Podmáslí má nezastupitelnou roli v každé její části – v těstíčku na kuře, zelném salátku i v těstě na bulky. Geniální!

Suroviny

sůl mořská 70 g
kuřecí stehenní řízky 8 ks
rostlinný olej
na smažení
podmáslí 500 ml
mléko 300 ml
+ další na potření
bílek 4 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
mouka rýžová 50 g
paprika sladká 2 ČL
mletá
sušená cibule 2 ČL
mletá (viz Něco navíc)
pepř bílý 1 ČL
mletý
česnek sušený 1 ČL
tymián sušený 1 ČL
oregano 1 ČL
sušené
kajenský pepř 0.5 ČL
Na salát
zelí bílé 500 g
špičaté, nakrouhané najemno (cca 1/2 hlávky)
šalotka 3 ks
nakrájená nadrobno
podmáslí 100 ml
majonéza 100 g
citron 0.5 ks
šťáva vymačkaná
krupicový cukr 1 ČL
1/2–1 lžičky
pažitka 1 svazek
petrželka 0.5 hrnku
hladkolistá, nasekaná
kopr 0.5 hrnku
nasekaný
Na bulky
podmáslí 185 ml
o pokojové teplotě
máslo 30 g
rozpuštěné
mouka pšeničná hladká 450 g
+ na poprášení
krupicový cukr 15 g
droždí sušené 7 g
olivový olej 2 PL
+ na formu
mléko
na potření

Postup

1

V hrnci zprudka přiveďte k varu 2 litry osolené vody a vařte, až se sůl rozpustí. Nechte zcela vychladnout, do láku vložte kuře a nechte přes noc v chladničce.

2

Na salát Coleslaw smíchejte všechny přísady kromě bylinek v porcelánové nebo skleněné míse. Osolte a opepřete a zakryté nechte rozležet přes noc v chladničce. Bylinky vmíchejte až těsně před podáváním. 

3

Na bulky smíchejte podmáslí s rozpuštěným máslem a 135ml teplé vody.

4

Zbylé přísady promíchejte v míse spolu se řádnou špetkou soli. Přidejte podmáslovou směs a vypracujte vláčné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a hněťte, až bude těsto měkké a hladké. Podle potřeby přidejte mouku.

5

Přendejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 45 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Do těsta bouchněte a znovu ho propracujte, až bude hladké. Rozdělte na 8 dílů a vyválejte z nich koule.

6

Vyrovnejte je do olejem vy- mazané dortové formy o průměru 22–23cm, přičemž mezi nimi nechte prostor, aby mohly ještě kynout. Zakryjte utěrkou a nechte kynout 30–40 minut, až zdvojnásobí objem.

7

Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Bulky potřete mlékem, poprašte moukou a pečte zhruba 30 minut dozlatova. Během pečení formu občas pootočte, aby bulky zezlátly stejnoměrně.

8

Vyndejte z trouby a nechte 5 minut stát. Pak vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout.

9

V hrnci přiveďte k varu na středním plameni dostatečné množství vody. Kuřecí maso vyndejte z láku a vhoďte je do vroucí vody. Vařte 8–10 minut, sceďte a odložte.

10

V rendlíku rozpalte vysokou vrstvu oleje na 180°C. V míse smíchejte podmáslí a mléko na obalení řízků. V jiné míse šlehejte bílky, až budou dělat měkké špičky, a pak je zlehka zapracujte do mléčné směsi.

11

V další míse smíchejte obě mouky, koření, cibulový a česnekový prášek a bylinky. Obalte kuře v mléčné směsi, pak v moučné a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte po částech 5–7 minut z obou stran. Nechte okapat na papírových utěrkách.

Podávejte společně se salátem a bulkami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit