Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažené jižanské kuře se salátem Coleslaw & domácími bulkami

Kompletní klasika amerického Jihu. Podmáslí má nezastupitelnou roli v každé její části – v těstíčku na kuře, zelném salátku i v těstě na bulky. Geniální!

Vydání: 2015/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ marinování, kynutí a chlazení
PT1H15M
Vaření 1:15
Maso

Ingredience

    • 70 g mořské soli
    • 8 kuřecích stehenních řízků olej na smažení
    • 500 ml podmáslí
    • 300 ml mléka + další na potření
    • 4 bílky
    • 350 g hladké mouky
    • 50 g rýžové mouky
    • 2 lžičky mleté sladké papriky
    • 2 lžičky mleté sušené cibule (viz Něco navíc)
    • po 1 lžičce mletého bílého pepře, mletého sušeného česneku, mletého sušeného tymiánu a mletého sušeného oregana
    • 1/2 lžičky kajenského pepře

    NA SALÁT

    • 500 g bílého zelí, nejlépe špičatého (cca 1/2 hlávky), nakrouhaného najemno
    • 3 šalotky, nakrájené nadrobno
    • 100 ml podmáslí
    • 100 g kvalitní majonézy
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 1/2–1 lžička krupicového cukru
    • svazek pažitky
    • 1/2 hrnku nasekané hladkolisté petrželky
    • 1/2 hrnku nasekaného kopru

    NA BULKY

    • 185 ml podmáslí, o pokojové teplotě
    • 30 g másla, rozpuštěného
    • 450 g hladké mouky + na poprášení
    • 15 g krupicového cukru
    • 7 g sušeného droždí (1 sáček)
    • 2 lžíce olivového oleje + na formu
    • mléko na potření 

Příprava jídla

1 V hrnci zprudka přiveďte k varu 2 litry osolené vody a vařte, až se sůl rozpustí. Nechte zcela vychladnout, do láku vložte kuře a nechte přes noc v chladničce.

2 Na salát Coleslaw smíchejte všechny přísady kromě bylinek v porcelánové nebo skleněné míse. Osolte a opepřete a zakryté nechte rozležet přes noc v chladničce. Bylinky vmíchejte až těsně před podáváním. 

3 Na bulky smíchejte podmáslí s rozpuštěným máslem a 135ml teplé vody. Zbylé přísady promíchejte v míse spolu se řádnou špetkou soli. Přidejte podmáslovou směs a vypracujte vláčné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a hněťte, až bude těsto měkké a hladké. Podle potřeby přidejte mouku. Přendejte do vymaštěné mísy, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 45 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Do těsta bouchněte a znovu ho propracujte, až bude hladké. Rozdělte na 8 dílů a vyválejte z nich koule. Vyrovnejte je do olejem vy- mazané dortové formy o průměru 22–23cm, přičemž mezi nimi nechte prostor, aby mohly ještě kynout. Zakryjte utěrkou a nechte kynout 30–40 minut, až zdvojnásobí objem.

4 Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Bulky potřete mlékem, poprašte moukou a pečte zhruba 30 minut dozlatova. Během pečení formu občas pootočte, aby bulky zezlátly stejnoměrně. Vyndejte z trouby a nechte 5 minut stát. Pak vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout.

5 V hrnci přiveďte k varu na středním plameni dostatečné množství vody. Kuřecí maso vyndejte z láku a vhoďte je do vroucí vody. Vařte 8–10 minut, sceďte a odložte.

6 V rendlíku rozpalte vysokou vrstvu oleje na 180°C. V míse smíchejte podmáslí a mléko na obalení řízků. V jiné míse šlehejte bílky, až budou dělat měkké špičky, a pak je zlehka zapracujte do mléčné směsi. V další míse smíchejte obě mouky, koření, cibulový a česnekový prášek a bylinky. Obalte kuře v mléčné směsi, pak v moučné a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte po částech 5–7 minut z obou stran. Nechte okapat na papírových utěrkách.

Podávejte společně se salátem a bulkami. 

NĚCO NAVÍC
Mletá sušená cibule, velmi častá přísada mnoha amerických kořenicích směsí, se u nás běžně neprodává. Zkuste specializované weby s kořením (www. profikoreni.cz či www.primakoreni.cz). Nebo v hmoždíři rozdrťte sušenou cibuli od Bio nebio, kterou koupíte v prodejnách zdravé výživy, či pečenou cibulku z Ikea. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z podmáslí s křenovými šťouchanými bramborami

Meruňkový koláč z podmáslí

Nedělní oběd v tex-mex stylu

Večeře jako z bistra

REKLAMA

Přidat komentář