0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kečup à la provençale
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné na 1,5l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1872 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 269 g
Tuky 61 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Provensálský kečup? Proč ne! Klasický hutný kečup vám sice nevznikne, na druhé straně získáte skvělý základ pro omáčky i polévky.

Suroviny

rajče 1.5 kg
na čtvrtky (klidně až 2 kg)
cibule 1 kg
oloupané, na plátky
olivový olej 4 PL
krupicový cukr 100 g
vinný ocet červený 125 ml
sůl mořská 1 ČL
vrchovatá lž., najemno
hořčice dijonská 1 PL
muškátový oříšek 1 ČL
nastrouhaný
paprika mletá sladká 1 ČL
mleté
kajenský pepř 0.5 ČL
kajenský
tymián sušený 0.5 ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
klidně i strouhaný čerstvý

1 Rajčata, cibuli a olivový olej dejte do velkého kastrolu a promíchejte. Přiklopte a duste na mírném ohni asi tři čtvrtě hodiny. Občas směsí zamíchejte.

2 Rajčata s cibulí nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hrubší pyré.

3 Vraťte do kastrolu a přidejte 4 lžíce vody, cukr a ocet. Vařte bez pokličky na mírném ohni za občasného míchání dalších 30 minut. Pokud chcete kečup hustší, nechte na ohni o něco déle.

4 Do směsi vmíchejte zbývající přísady: sůl, dijonskou hořčici, muškátový oříšek, papriku, kajenský pepř, tymián a zázvor. Nechte vychladnout.

5 Kečup propasírujte přes jemné síto ve vysoké nádobě, běžná mísa je na takové množství kečupu mělká. Dejte do sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

NĚCO NAVÍC
Kečup à la provençale je skvělý na těstoviny, stačí doplnit bazalkou, parmazánem, a máte rychlou večeři za 10 minut. Použít se dá i jako základ do omáček, vyrobíte z něj omáčky k masu nebo na omeletu (stačí smíchat třeba s crème fraîche), výborný je i jako polévka. Přidejte pár hoblinek parmazánu, máslové krutonky a nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku si můžete dát i studenou, v horkém létě zasytí a tělu dodáte tekutiny

 

 

 

 

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

 

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit