0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kečup à la provençale
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné na 1,5l

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1872 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 269 g
Tuky 61 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Provensálský kečup? Proč ne! Klasický hutný kečup vám sice nevznikne, na druhé straně získáte skvělý základ pro omáčky i polévky.

Suroviny

rajče 1,5 kg
na čtvrtky (klidně až 2 kg)
cibule 1 kg
oloupané, na plátky
olivový olej 4 PL
krupicový cukr 100 g
vinný ocet červený 125 ml
sůl mořská 1 ČL
vrchovatá lž., najemno
hořčice dijonská 1 PL
muškátový oříšek 1 ČL
nastrouhaný
paprika mletá sladká 1 ČL
mleté
kajenský pepř ½ ČL
kajenský
tymián sušený ½ ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
klidně i strouhaný čerstvý

1 Rajčata, cibuli a olivový olej dejte do velkého kastrolu a promíchejte. Přiklopte a duste na mírném ohni asi tři čtvrtě hodiny. Občas směsí zamíchejte.

2 Rajčata s cibulí nechte trochu vychladnout a rozmixujte na hrubší pyré.

3 Vraťte do kastrolu a přidejte 4 lžíce vody, cukr a ocet. Vařte bez pokličky na mírném ohni za občasného míchání dalších 30 minut. Pokud chcete kečup hustší, nechte na ohni o něco déle.

4 Do směsi vmíchejte zbývající přísady: sůl, dijonskou hořčici, muškátový oříšek, papriku, kajenský pepř, tymián a zázvor. Nechte vychladnout.

5 Kečup propasírujte přes jemné síto ve vysoké nádobě, běžná mísa je na takové množství kečupu mělká. Dejte do sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

NĚCO NAVÍC
Kečup à la provençale je skvělý na těstoviny, stačí doplnit bazalkou, parmazánem, a máte rychlou večeři za 10 minut. Použít se dá i jako základ do omáček, vyrobíte z něj omáčky k masu nebo na omeletu (stačí smíchat třeba s crème fraîche), výborný je i jako polévka. Přidejte pár hoblinek parmazánu, máslové krutonky a nadrobno pokrájenou zeleninu. Polévku si můžete dát i studenou, v horkém létě zasytí a tělu dodáte tekutiny

 

 

 

 

Recept je převzatý z publikace Provence. Škola provensálské kuchyně. Autoři: G. Gedda, M.-P. Moineová

 

 

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč