
Základní kuřecí koláč
Slané koláče nemusejí nutně vypadat jako quiche. Tenhle páj s pokličkou vás dostane nejpozději při prvním zakousnutí.
Vydání: 2010/8
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 25-30 minut
Pečení: 25-30 minut
P
Ingredience
- 1 lžíce oleje
- 1 kg kuřecích stehenních řízků, nakrájených najemno
- 1 cibule, nasekaná
- 3 lžičky čerstvých tymiánových lístků
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 3 lžíce hladké mouky
- 125 ml kuřecího vývaru
- 125 ml mléka
- 250 g hotového křehkého těsta
- 250 g hotového listového těsta
- 1 vejce, lehce prošlehané
- sůl a pepř
Příprava jídla
1 Velkou nepřilnavou pánev zahřejte na vysokém plameni. Vlijte olej a vsypte maso, osolte a opepřete a tři až čtyři minuty opékejte. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Vsypte cibuli, tymián a česnek a tři až čtyři minuty opékejte na nižším plameni. Pak na pánev vraťte maso. V misce smíchejte mouku s 80 ml vody. Na pánev vlijte vývar, mléko a nakonec vodu s moukou. Vařte deset minut za stálého míchání, aby směs zhoustla. Dejte stranou a nechte vychladnout.
2 Zahřejte troubu na 220 °C. Křehké těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru dvacet centimetrů. Na něj naneste zchladlou kuřecí směs (kdybyste nanesli teplou, těsto by se trhalo). Listové těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm.
3 Z plátu listového těsta udělejte na koláči pokličku a uprostřed vykrojte malý kruhový otvor, aby měla kudy utíkat pára. Těsta po obvodu formy přimáčkněte k sobě a přesahující okraje odkrojte. Povrch koláče potřete trochou prošlehaného vejce. Formu přeneste na plech a zhruba pětadvacet až třicet minut pečte, aby listové těsto pěkně vyběhlo a zezlátlo.
2 Zahřejte troubu na 220 °C. Křehké těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm a vyložte jím koláčovou formu o průměru dvacet centimetrů. Na něj naneste zchladlou kuřecí směs (kdybyste nanesli teplou, těsto by se trhalo). Listové těsto rozválejte mezi dvěma kusy pečicího papíru na plát o síle 3 mm.
3 Z plátu listového těsta udělejte na koláči pokličku a uprostřed vykrojte malý kruhový otvor, aby měla kudy utíkat pára. Těsta po obvodu formy přimáčkněte k sobě a přesahující okraje odkrojte. Povrch koláče potřete trochou prošlehaného vejce. Formu přeneste na plech a zhruba pětadvacet až třicet minut pečte, aby listové těsto pěkně vyběhlo a zezlátlo.
Přidat komentář