Slaný koláč z křehkého těsta a náplní vždycky zafunguje jako party pohoštění. Servírovat se dá totiž teplý i studený, se salátkem i s vínem... Ať už se chystáte na večírek nebo se vám uprostřed vánočního pečení ohlásí nečekaná návštěva, strčte do trouby po posledním plechu cukroví tenhle quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozbalte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 23 cm (těsto by mělo lehce přesahovat přes okraje formy). Dno formy propíchejte vidličkou a dejte chladit. Na těsto položte kruh pečicího papíru, vsypte na něj keramické fazole (nebo jakékoli obyčejné luštěniny) a dejte na 10 minut péct.
Vyjměte papír i s fazolemi a vraťte formu ještě na 5 minut do trouby. Poté quiche vyndejte a teplotu snižte na 180 °C.
V pánvi rozehřejte olej a máslo a zvolna na něm opékejte pórek. Přisypte odrhnuté lístky tymiánu a kuře a ještě chvíli opékejte. Pórek by měl jen změknout, ale zůstat bledý.
Dno předpečeného quiche potřete hořčicí a rozprostřete na něj opečený pórek s masem. Vejce prošlehejte se smetanou a sýrem, osolte, opepřete a směs přelijte přes pórek. Dejte péct do trouby na 25–30 minut.