Kynutý švestkový koláč

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Kynutý švestkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu

Suroviny

kynuté těsto:
500 g polohrubé mouky,
kostka droždí,
50 g cukru,
250 ml vlažného mléka,
80 g másla,
2 vejce,
1/2 lžičky soli

obloha:
1,25 kg švestek,
50 g cukru,
1/2 lžičky skořice
Těsto: 1. Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, potom nalijeme vlažné mléko, přihrneme trochu mouky a zamícháme. Přikryjeme a necháme asi 20 minut kynout. Žádná z ingrediencí nesmí byt příliš studená. 2. Do vzešlého kvásku přidáme máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače uhněteme hladké těsto. Přikryjeme je a na teplém místě necháme dalších 30 minut kynout. Dohotovení: 1. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Kynuté těsto důkladně prohněteme a na vymaštěném plechu vyválíme. Střechovitě poklademe švestkami řeznou stranou nahoru. 2. Cukr smícháme se skořicí a švestky stejnoměrně posypeme. Koláč necháme ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. 3. Švestkový koláč pečeme na střední příčce trouby asi 25 minut. Vyjmeme a pozvolna necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžeme podávat se šlehačkou.
Autor: depesacka

Obchod Apetit