Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Kynutý švestkový koláč

Popis receptu: 
Ne moc sladký koláček
Autor: Kateřina Vlčková
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    kynuté těsto: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí, 50 g cukru, 250 ml vlažného mléka, 80 g másla, 2 vejce, 1/2 lžičky soli obloha: 1,25 kg švestek, 50 g cukru, 1/2 lžičky skořice

Příprava jídla

Těsto: 1. Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, potom nalijeme vlažné mléko, přihrneme trochu mouky a zamícháme. Přikryjeme a necháme asi 20 minut kynout. Žádná z ingrediencí nesmí byt příliš studená. 2. Do vzešlého kvásku přidáme máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače uhněteme hladké těsto. Přikryjeme je a na teplém místě necháme dalších 30 minut kynout. Dohotovení: 1. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Kynuté těsto důkladně prohněteme a na vymaštěném plechu vyválíme. Střechovitě poklademe švestkami řeznou stranou nahoru. 2. Cukr smícháme se skořicí a švestky stejnoměrně posypeme. Koláč necháme ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. 3. Švestkový koláč pečeme na střední příčce trouby asi 25 minut. Vyjmeme a pozvolna necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžeme podávat se šlehačkou.
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Těsto vláčné, ale něco mu chybí. Třeba citronová kůra a vanilkový cukr.

Přidat komentář