Doufejme, že vám po Silvestru zbyla veka – tahle buchta je totiž úžasná!
Suroviny
veka
½
ks
velké, nalámané
mléko
150
ml
vejce
3
ks
rozinky
hrst
namočené v rumu
rum
3
PL
moučkový cukr
6
PL
ořechy
hrst
sekané, lze nahradit mandlemi
ovoce
2
hrsti
seušené a kandované, nasekané, namočené ve šťávě z citronu
citron
1
ks
kůra, šťáva
olej
na vymazáí
strouhanka
hrst
na vysypání
cukr
3
PL
máslo
2
PL
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Veku navlhčete mlékem, přidejte vejce, vmíchejte rozinky, kousky sušeného ovoce, moučkový cukr, citronovou kůru, případně oříšky či mandle. Vymíchejte husté těsto.
2. Do formy dejte trochu oleje, vlijte do ní těsto a nechte trochu zatáhnout na sporáku. Vložte do trouby a pečte dozlatova; trvá to tak půl hodiny.
3. Na pánvi rozehřejte máslo, osmahněte na něm drobečky z veky smíchané s cukrem a vzniklou drobenkou posypte hotovou buchtu. Podávejte ji krájenou na malé řezy.