Doufejme, že vám po Silvestru zbyla veka – tahle buchta je totiž úžasná!
Suroviny
veka
½
ks
velké, nalámané
mléko
150
ml
vejce
3
ks
rozinky
hrst
namočené v rumu
rum
3
PL
moučkový cukr
6
PL
ořechy
hrst
sekané, lze nahradit mandlemi
ovoce
2
hrsti
seušené a kandované, nasekané, namočené ve šťávě z citronu
citron
1
ks
kůra, šťáva
olej
na vymazáí
strouhanka
hrst
na vysypání
cukr
3
PL
máslo
2
PL
Postup
1
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Veku navlhčete mlékem, přidejte vejce, vmíchejte rozinky, kousky sušeného ovoce, moučkový cukr, citronovou kůru, případně oříšky či mandle. Vymíchejte husté těsto.
2
Do formy dejte trochu oleje, vlijte do ní těsto a nechte trochu zatáhnout na sporáku. Vložte do trouby a pečte dozlatova; trvá to tak půl hodiny.
3
Na pánvi rozehřejte máslo, osmahněte na něm drobečky z veky smíchané s cukrem a vzniklou drobenkou posypte hotovou buchtu. Podávejte ji krájenou na malé řezy.