Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na koláč o průměru 24–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4533 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 470 g
Tuky 243 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelně voňavý a doslova jako stvořený k šálku čaje, kávy nebo kakaa. Nejlepší je hned v den upečení.

Související recepty

Suroviny

máslo 125 g
změklého (1/2 klasické kostky)
krupicový cukr 165 g
(3/4 hrnku)
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
(velikost M)
mouka pšeničná hladká 300 g
(2 hrnky)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl špetka
mléko 185 ml
(3/4 hrnku)
NA DROBENKU
máslo 125 g
(1/2 klasické kostky)
mouka pšeničná hladká 150 g
(1 hrnek)
165 g
tmavý třtinový cukr (2/3 hrnku)
2 PL
skořice mletá

1 Začněte drobenkou. Vypracujte ji z másla, mouky, třtinového cukru a skořice food processorem, vidličkou nebo rukama (v tom případě pracujte rychle) a uložte do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Po částech do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.

3 Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky. Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

Pavla Jirůtková

Klasicky jsem dávala do všeho cca polovinu cukru (příště ještě trochu uberu) a bylo to výborné, opravdu něco pro milovníky skořice :) vrch byl křupavější, možná bych něčím po upečení přelila a nebo zkusit dát tu drobenku na vrch později...

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit