Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné Na koláč o průměru 24–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5242 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 635 g
Tuky 244 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neodolatelně voňavý a doslova jako stvořený k šálku čaje, kávy nebo kakaa. Nejlepší je hned v den upečení.

Suroviny

máslo 125 g
změklé (1/2 klasické kostky)
krupicový cukr 165 g
3/4 hrnku
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
velikost M
mouka pšeničná hladká 300 g
2 hrnky
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
mléko 185 ml
3/4 hrnku
NA DROBENKU
máslo 125 g
1/2 klasické kostky
mouka pšeničná hladká 150 g
1 hrnek
třtinový cukr muscovado tmavý 165 g
2/3 hrnku
skořice 2 PL
mletá

1 Začněte drobenkou. Vypracujte ji z másla, mouky, třtinového cukru a skořice food processorem, vidličkou nebo rukama (v tom případě pracujte rychle) a uložte do lednice.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Po částech do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.

3 Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky. Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

Pavla Jirůtková

Klasicky jsem dávala do všeho cca polovinu cukru (příště ještě trochu uberu) a bylo to výborné, opravdu něco pro milovníky skořice :) vrch byl křupavější, možná bych něčím po upečení přelila a nebo zkusit dát tu drobenku na vrch později...

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit