Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou je neodolatelně voňavý a doslova jako stvořený k šálku čaje, kávy nebo kakaa. Nejlepší je hned v den upečení. Suroviny na rychlý hrnkový koláč nemusíte ani nijak složitě vážit, jako odměrka vám postačí klasický hrníček o objemu 250 ml.
Suroviny
Postup
Začněte drobenkou. Vypracujte ji z másla, mouky, třtinového cukru a skořice food processorem, vidličkou nebo rukama (v tom případě pracujte rychle) a uložte do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem.
Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Po částech do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.
Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky.
Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Klasicky jsem dávala do všeho cca polovinu cukru (příště ještě trochu uberu) a bylo to výborné, opravdu něco pro milovníky skořice :) vrch byl křupavější, možná bych něčím po upečení přelila a nebo zkusit dát tu drobenku na vrch později...
Strašne je to sladke a to som dala este o trochu menej cukru!