Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 150
Do 75 minut Velmi snadné Na koláč o průměru 24–26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5253 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 638 g
Tuky 244 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou je neodolatelně voňavý a doslova jako stvořený k šálku čaje, kávy nebo kakaa. Nejlepší je hned v den upečení. Suroviny na rychlý hrnkový koláč nemusíte ani nijak složitě vážit, jako odměrka vám postačí klasický hrníček o objemu 250 ml.

Suroviny

máslo 125 g
změklé (1/2 klasické kostky)
3/4 hrnku
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 2 ks
velikost M
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
sůl 1 špetka
mléko 185 ml
3/4 hrnku
NA DROBENKU
máslo 125 g
1/2 klasické kostky
třtinový cukr 165 g
tmavý, 2/3 hrnku
mletá

Postup

1

Začněte drobenkou. Vypracujte ji z másla, mouky, třtinového cukru a skořice food processorem, vidličkou nebo rukama (v tom případě pracujte rychle) a uložte do lednice.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem.

3

Máslo a cukr vyšlehejte do nadýchané pěny. Zašlehejte vanilkový extrakt a vejce. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte a přesejte přes jemné síto. Po částech do těsta zapracujte moučnou směs a mléko.

4

Polovinu těsta dejte do připravené formy, stěrkou rozetřete a uhlaďte, posypte 1/3–1/2 drobenky. Na drobenku opatrně lžící naklaďte zbytek těsta, rozetřete po celé ploše a posypte zbytkem drobenky.

5

Pečte dozlatova 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení čistá a suchá. Nechte alespoň 30 minut chladnout ve formě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Komentáře

27.05.2019 16:50

Klasicky jsem dávala do všeho cca polovinu cukru (příště ještě trochu uberu) a bylo to výborné, opravdu něco pro milovníky skořice :) vrch byl křupavější, možná bych něčím po upečení přelila a nebo zkusit dát tu drobenku na vrch později...

22.05.2019 18:58

Strašne je to sladke a to som dala este o trochu menej cukru!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...