Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Vánočky do dlaně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (21)
Více než hodinu Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4614 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 512 g
Tuky 218 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto bohaté na tuk potřebuje dlouze kynout, nejvíc mu to svědčí v chladu. Vánočky chtějí čas, odměna je ale sladká!

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
smetana na vaření 250 ml
12%, o pokojové teplotě
mouka pšeničná polohrubá 300 g
prosátá
mouka pšeničná hladká 200 g
prosátá
krupicový cukr 100 g
máslo 90 g
změklé
žloutek 2 ks
pokojové teploty
citron 0.5 ks
kůra nastrouhaná
rozinky 50 g
předem namočené v rumu
sůl 1 špetka
mandle 40 g
sekané
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
mandle plátky 1 hrst
na posypání
moučkový cukr
na posypání

1 Droždí rozmíchejte s pár lžícemi smetany, přidejte lžíci mouky a lžičku cukru. Nechte na teple 15 minut vzejít, až kvásek zvětší svůj objem. Máslo s cukrem utřete v míse do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky, citronovou kůru, rum z rozinek a špetku soli.

2 Přidejte vzešlý kvásek, rozinky, mandle, přisypte po částech obě mouky a přilijte zbylou smetanu. Důkladným hnětením vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte kynout přes noc v chladu.

3 Těsto rozdělte na osm stejných dílů. Každý díl znovu rozdělte na kuličky – čtyři větší, tři menší a dvě nejmenší. Z kuliček vyválejte prameny. Základnu upleťte ze 4 pramenů, druhé patro ze tří jako cop, poslední dva prameny obtočte jeden kolem druhého. Do základny udělejte ve středu hranou ruky rýhu, potřete ji vejcem a nasaďte na ni druhé patro. Navrch dejte poslední pramen, jehož konce zahněte pod základnu. Ve středu zajistěte dvěma špejlemi. Vánočky potřete vejcem a položte na plech s pečicím papírem.

4 Vánočky nechte půl hodiny nakynout v teple. Potřete vejcem a posypte plátky mandlí. Troubu rozpalte na 220°C a vánočky pečte zprudka prvních 8 minut. Pak teplotu snižte na 150°C a dopékejte asi 15 minut. Hotové poprašte cukrem.

VIDEORECEPT:
Pokud se vám nechce zaplétat s vánočkami, můžete z těsta připravit jednoduché uzlíky.

Vánočkové uzlíky

Vánočkové uzlíky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit