Vánočky do dlaně

Vánočky do dlaně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5023 kcal
Bílkoviny 127 g
Cukr 515 g
Tuky 263 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto bohaté na tuk potřebuje dlouze kynout, nejvíc mu to svědčí v chladu. Vánočky chtějí čas, odměna je ale sladká!

Suroviny

droždí 25 g
smetana 250 ml
na vaření (12%), o pokojové teplotě
mouka pšeničná polohrubá 300 g
prosátá
mouka pšeničná hladká 200 g
prosátá
krupicový cukr 100 g
máslo 90 g
změklé
žloutek 2 ks
pokojové teploty
citron 1 ks
kůra, ostrouhaná
rozinky 50 g
předem namočené v rumu
sůl špetka
mandle 40 g
sekané
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
mandle plátky 1 hrst
na posypání
moučkový cukr
na posypání

1 Droždí rozmíchejte s pár lžícemi smetany, přidejte lžíci mouky a lžičku cukru. Nechte na teple 15 minut vzejít, až kvásek zvětší svůj objem. Máslo s cukrem utřete v míse do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky, citronovou kůru, rum z rozinek a špetku soli.

2 Přidejte vzešlý kvásek, rozinky, mandle, přisypte po částech obě mouky a přilijte zbylou smetanu. Důkladným hnětením vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte kynout přes noc v chladu.

3 Těsto rozdělte na osm stejných dílů. Každý díl znovu rozdělte na kuličky – čtyři větší, tři menší a dvě nejmenší. Z kuliček vyválejte prameny. Základnu upleťte ze 4 pramenů, druhé patro ze tří jako cop, poslední dva prameny obtočte jeden kolem druhého. Do základny udělejte ve středu hranou ruky rýhu, potřete ji vejcem a nasaďte na ni druhé patro. Navrch dejte poslední pramen, jehož konce zahněte pod základnu. Ve středu zajistěte dvěma špejlemi. Vánočky potřete vejcem a položte na plech s pečicím papírem.

4 Vánočky nechte půl hodiny nakynout v teple. Potřete vejcem a posypte plátky mandlí. Troubu rozpalte na 220°C a vánočky pečte zprudka prvních 8 minut. Pak teplotu snižte na 150°C a dopékejte asi 15 minut. Hotové poprašte cukrem.

VIDEORECEPT:
Pokud se vám nechce zaplétat s vánočkami, můžete z těsta připravit jednoduché uzlíky.

Vánočkové uzlíky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit