Těsto bohaté na tuk potřebuje dlouze kynout, nejvíc mu to svědčí v chladu. Vánočky chtějí čas, odměna je ale sladká!
Suroviny
Postup
Droždí rozmíchejte s pár lžícemi smetany, přidejte lžíci mouky a lžičku cukru. Nechte na teple 15 minut vzejít, až kvásek zvětší svůj objem. Máslo s cukrem utřete v míse do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky, citronovou kůru, rum z rozinek a špetku soli.
Přidejte vzešlý kvásek, rozinky, mandle, přisypte po částech obě mouky a přilijte zbylou smetanu. Důkladným hnětením vypracujte hladké a pružné těsto. Nechte kynout přes noc v chladu.
Těsto rozdělte na osm stejných dílů. Každý díl znovu rozdělte na kuličky – čtyři větší, tři menší a dvě nejmenší. Z kuliček vyválejte prameny. Základnu upleťte ze 4 pramenů, druhé patro ze tří jako cop, poslední dva prameny obtočte jeden kolem druhého. Do základny udělejte ve středu hranou ruky rýhu, potřete ji vejcem a nasaďte na ni druhé patro. Navrch dejte poslední pramen, jehož konce zahněte pod základnu. Ve středu zajistěte dvěma špejlemi. Vánočky potřete vejcem a položte na plech s pečicím papírem.
Vánočky nechte půl hodiny nakynout v teple. Potřete vejcem a posypte plátky mandlí. Troubu rozpalte na 220°C a vánočky pečte zprudka prvních 8 minut. Pak teplotu snižte na 150°C a dopékejte asi 15 minut. Hotové poprašte cukrem.
VIDEORECEPT:
Pokud se vám nechce zaplétat s vánočkami, můžete z těsta připravit jednoduché uzlíky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Štědrý den podle Apetitu(15 receptů )
- Vánočka pokaždé jinak: 12 ověřených receptů od těsta po pletení. Od věnce po ty do dlaně(12 receptů )