0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Hodnocení receptu
3.8/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3691 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 569 g
Tuky 100 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná polohrubá 500 g
droždí čerstvé 1 bal
cukr 50 g
mléko 250 ml
vlažné
máslo 80 g
vejce 2 ks
sůl ½ ČL
Obloha
švestky 1,25 kg
cukr
skořice ½ ČL

Postup

1

Těsto:
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, potom nalijeme vlažné mléko, přihrneme trochu mouky a zamícháme. Přikryjeme a necháme asi 20 minut kynout. Žádná z ingrediencí nesmí byt příliš studená. 

2

Do vzešlého kvásku přidáme máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače uhněteme hladké těsto. Přikryjeme je a na teplém místě necháme dalších 30 minut kynout.

3

Dohotovení:
Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Kynuté těsto důkladně prohněteme a na vymaštěném plechu vyválíme. Střechovitě poklademe švestkami řeznou stranou nahoru. 

4

Cukr smícháme se skořicí a švestky stejnoměrně posypeme. Koláč necháme ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. 

5

Švestkový koláč pečeme na střední příčce trouby asi 25 minut. Vyjmeme a pozvolna necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžeme podávat se šlehačkou.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: depesacka

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč