Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.9/5 Počet hodnocení: 55
Více než hodinu Snadné 12 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3691 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 569 g
Tuky 100 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte chuť na kynutý ševestkový koláč na plech? Teď si můžete úpéct přesně takový, co bude chutnat jak od babičky. Podstatou úspěchu je stejná, nejlépe pokojová teplota všech surovin a dokonale vykynuté těsto. A pak pochopitelně sladké švestky.

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
cukr 50 g
mléko 250 ml
vlažné
vejce 2 ks
sůl ½ ČL
švestky 1,25 kg
cukr
skořice ½ ČL

Postup

1

Těsto:
Všechny ingredience by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, přidejte 1 lžící cukru, poté nalijte vlažné mléko, přihrňte trochu mouky a zamíchejte. Přikryjte a nechte asi 20 minut kynout.

2

Do vzešlého kvásku přidejte máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače zpracujte hladké těsto. Přikryjte je a na teplém místě nechte dalších 30 minut kynout.

3

Dohotovení:
Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Kynuté těsto důkladně prohněťte a na vymaštěném plechu vyválejte. Střechovitě poklaďte švestkami řeznou stranou nahoru. 

4

Cukr smíchejte se skořicí a švestky stejnoměrně posypte. Koláč nechte ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 180 °C. 

5

Švestkový koláč pečte ve středu trouby asi 25 minut. Vyjměte a pozvolna nechte na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžete podávat se šlehačkou.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: depesacka

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...