0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynutý švestkový koláč

Kynutý švestkový koláč

Hodnocení receptu
3.8 / 5. Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3691 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 569 g
Tuky 100 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná polohrubá 500 g
droždí čerstvé 1 bal
cukr 50 g
mléko 250 ml
vlažné
máslo 80 g
vejce 2 ks
sůl 0.5 ČL
Obloha
švestky 1.25 kg
cukr
skořice 0.5 ČL

Postup

1

Těsto:
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme 1 lžící cukru, potom nalijeme vlažné mléko, přihrneme trochu mouky a zamícháme. Přikryjeme a necháme asi 20 minut kynout. Žádná z ingrediencí nesmí byt příliš studená. 

2

Do vzešlého kvásku přidáme máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače uhněteme hladké těsto. Přikryjeme je a na teplém místě necháme dalších 30 minut kynout.

3

Dohotovení:
Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Kynuté těsto důkladně prohněteme a na vymaštěném plechu vyválíme. Střechovitě poklademe švestkami řeznou stranou nahoru. 

4

Cukr smícháme se skořicí a švestky stejnoměrně posypeme. Koláč necháme ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. 

5

Švestkový koláč pečeme na střední příčce trouby asi 25 minut. Vyjmeme a pozvolna necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžeme podávat se šlehačkou.

Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com

Autor: depesacka

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit