Máte chuť na kynutý ševestkový koláč na plech? Teď si můžete úpéct přesně takový, co bude chutnat jak od babičky. Podstatou úspěchu je stejná, nejlépe pokojová teplota všech surovin a dokonale vykynuté těsto. A pak pochopitelně sladké švestky.
Postup
Těsto:
Všechny ingredience by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí, přidejte 1 lžící cukru, poté nalijte vlažné mléko, přihrňte trochu mouky a zamíchejte. Přikryjte a nechte asi 20 minut kynout.
Do vzešlého kvásku přidejte máslo, vejce, zbylý cukr a sůl. Pomocí hnětacích nástavců elektrického hnětače zpracujte hladké těsto. Přikryjte je a na teplém místě nechte dalších 30 minut kynout.
Dohotovení:
Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Kynuté těsto důkladně prohněťte a na vymaštěném plechu vyválejte. Střechovitě poklaďte švestkami řeznou stranou nahoru.
Cukr smíchejte se skořicí a švestky stejnoměrně posypte. Koláč nechte ještě 10 minut kynout a mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
Švestkový koláč pečte ve středu trouby asi 25 minut. Vyjměte a pozvolna nechte na kuchyňské mřížce vychladnout. Podle přání můžete podávat se šlehačkou.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com