Rajská omáčka se skořicí a tymiánem

Rajská omáčka se skořicí a tymiánem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Do 30 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2038 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 360 g
Tuky 37 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

máslo 1 PL
olivový olej 1 PL
cibule 2 ks
jemně pokrájené
bobkový list 2 ks
nové koření 4 kuličky
pepř celý 4 kuličky
mouka pšeničná hladká 2 PL
rajčatový protlak 670 g
třtinový cukr 1 PL
vývar hovězí
sůl
tymián sušený
skořice
citronová kůra

Postup

1

Začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit.

2

K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme taky. Koření na oleji se nám dříve rozvoní a jeho aróma okamžitě přejde do samotné omáčky.

3

Na samý konec smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí.

4

Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou a tím se nám utvoří celý základ omáčky.

5

Nyní už jenom promíchávám metlou, aby byla omáčka hladká a nechávám se omámit tou vůní rajské omáčky, která se ubytuje v každém koutku naší kuchyně a vleze do domu i sousedům ;)

Tip: Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby ta symfonie chutí lahodila právě tomu vašemu mlsnému jazyku. Když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Zvládne se to za krátkou chvilku.

Starý figl z kuchyně babiček radí utopit pár zbylých perníčků v omáčce, protože dokáží její chuť krásně vyladit a navíc ji i parádně zahustit. Pro klasickou českou rajskou omáčku je to velmi užitečná rada.

Autor: aries

Obchod Apetit