Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Rajská omáčka

Autor: Zdeňka Horáková
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    Vše je seřazeno spravedlivě tak, jak do hrnce postupně přicházelo: plátek čerstvého másla (celou chuť omáčky pozvedne) lžíce olivového oleje 2 cibule jemně pokrájené divoké koření (2 bobkové listy, 4 ks nového koření, 4 ks celého pepře) 2 lžíce hladké mouky na jíšku (já používám celozrnnou nebo kombinaci hladké & celozrnné) rajský protlak (používám italská pasírovaná rajčata viz www.cano.cz, balení cca 670 g) lžíce přírodního třtinového cukru (nebo cukr krystal) zaliji vývarem z masa (v případě vody vhodím do hrnce bujónovou kostku) osolím přidám sušený tymián, cca tři špetky mezi prsty špetku skořice pro vůni staročeské kuchyně a delikátní šmak 2x strouhnout citrónovou kůru nad hrncem

Příprava jídla

Rajská omáčka pod mojí taktovkou ;) K této klasické receptuře české kuchyně přistupuji dle možností a daného ročního období. V létě ji vařím z rajčat čerstvých, v zimě sáhnu po konzervovaných (pasírovaných loupaných) či nějakém opravdu dobrém protlaku. Chuť rajčat v této omáčce je zcela zásadní, tak na kvalitu myslím v první řadě. Použít ty nejlepší suroviny je polovina úspěchu. Pokud dělám rajskou omáčku v létě, tak použiji i bazalku a tymián v čerstvé a voňavé podobě. Tu letní versi bych nechala na léto. Nyní jsem rajskou vařila v únoru, tak jsem na ni potřebovala asi toto ;) Jak je patrné z ingrediencí, tak začneme obyčejnou máslovo-cibulkovou jíškou, do které přidáme lžíci olivového oleje, aby se moc nepřipalovala. Osmažíme tak, aby cibulka chytla nazlátlou barvu, nesmíme ji připálit. K cibulce vhodíme celé koření a osmahneme taky. Koření na oleji se nám dříve rozvoní a jeho aróma okamžitě přejde do samotné omáčky. Na samý konec smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, minutka stačí. Cibulkovou jíšku zředíme rajčatovým protlakem a vývarem či vodou a dobře promícháme, aby se jíška stala hladkou a tím se nám utvoří celý základ omáčky. Nyní už jenom promíchávám metlou, aby byla omáčka hladká a nechávám se omámit tou vůní rajské omáčky, která se ubytuje v každém koutku naší kuchyně a vleze do domu i sousedům ;) Je důležité ochutnat a chuť omáčky doladit tak, aby ta symfonie chutí lahodila právě tomu vašemu mlsnému jazyku. Když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Zvládne se to za krátkou chvilku. Tak právě tuto rajskou omáčku podávám s domácí sekanou, kterou jsem uvedla v receptu předešlém. Ještě chybí recept na hrnečkové houskové knedlíky, tak už nazrál čas ho dokončit a celé jídlo bude komplet. Někdo má možná strach z toho ochucování omáčky a raději si pomůže lahví kečupu. Proti gustu žádný dišputát, ale zkusila bych to příště trochu více podomácku a hned ta omáčka dostane úplně jiný rozměr a bude v ní taky trochu kumštu kuchaře ;) Za to bude kuchař jistě vychválen až do nebe ;) Starý figl z kuchyně babiček radí utopit pár zbylých perníčků v omáčce, protože dokáží její chuť krásně vyladit a navíc ji i parádně zahustit. Pro klasickou českou rajskou omáčku je to velmi užitečná rada. Rajčata obsahují úžasnou látku lykopen, která je příbuzná beta-karotenu, ale účinnější! Chrání tělesné buňky před stárnutím a snižují riziko rakoviny a srdečního infarktu. Rajčatový džus je dobrý, ale vařená rajčata (omáčka) jsou účinnější! Nyní víte, jaký elixír ta rajská omáčka vlastně je ;) S klidem si ji dopřávejte co nejčastěji. Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
REKLAMA

Přidat komentář