Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Navarin, dušené maso v zelenině

Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!

Vydání: 2004/5
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
P
Francouzská

Ingredience

    • 12 malých plátků z jehněčí, hovězí nebo telecí kýty, celkem asi 1,25 kg
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 350 g nových brambor, oškrábaných,  a pokud jsou velké, pak podélně rozpůlených
    • 2 velké pórky, oloupané a nakrájené
    • 3 velké mrkve, oškrábané  a rozpůlené podélně i příčně
    • 6 malých tuřínů (lze nahradit kedlubnou), nakrájených na silná kolečka
    • 250 ml masového vývaru
    • 4 lžičky hladké mouky
    • 100 ml suchého bílého vína
    • asi 12 baculatých jarních cibulek  včetně nati
    • několik snítek čerstvé petržele,  nejlépe hladkolisté, a tymiánu
    • 2 lžíce smetany
    • kůru a šťávu z půlky citronu

Příprava jídla

1. Ve velkém kastrolu na lžíci roze­hřátého oleje opečte plátky masa.
 
2. Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou. Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.

3. Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso. Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.

4. Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.

5. Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář