
Navarin, dušené maso v zelenině
Vydatné jídlo francouzského venkova se většinou připravuje z jehněčího, ale stejně dobře se hodí i telecí nebo hovězí. Maso se opéká dvakrát, takže je nádherně šťavnaté!
Vydání: 2004/5
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 12 malých plátků z jehněčí, hovězí nebo telecí kýty, celkem asi 1,25 kg
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 350 g nových brambor, oškrábaných, a pokud jsou velké, pak podélně rozpůlených
- 2 velké pórky, oloupané a nakrájené
- 3 velké mrkve, oškrábané a rozpůlené podélně i příčně
- 6 malých tuřínů (lze nahradit kedlubnou), nakrájených na silná kolečka
- 250 ml masového vývaru
- 4 lžičky hladké mouky
- 100 ml suchého bílého vína
- asi 12 baculatých jarních cibulek včetně nati
- několik snítek čerstvé petržele, nejlépe hladkolisté, a tymiánu
- 2 lžíce smetany
- kůru a šťávu z půlky citronu
Příprava jídla
1. Ve velkém kastrolu na lžíci rozehřátého oleje opečte plátky masa.
2. Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou. Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.
3. Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso. Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.
4. Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.
5. Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.
2. Přesuňte je na talíř a kastrol vytřete. Přijde do něj všechna zelenina kromě jarních cibulek; osolte ji a zalijte vařící vodou. Vařte 15 minut, pak přeceďte. Zeleninu dejte stranou a do vývaru z ní přidejte vývar masový.
3. Kuchyňskými ubrousky osušte maso. Zbylý olej rozehřejte v kastrolu na středně vysokou teplotu a opečte na něm osolené a moukou poprášené maso. Po minutě přidejte vývar, víno, cibulky, bylinky a přiveďte do varu. Zmírněte teplotu, zakryjte a za občasného míchání zvolna duste hodinu.
4. Přihoďte zeleninu a brambory, zamíchejte a vařte ještě 15–20 minut.
5. Maso a zeleninu přesuňte do nahřáté servírovací mísy. Do šťávy ještě vmíchejte smetanu, citronovou kůru a šťávu.
Přidat komentář