Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jemná rybí polévka se zeleninou

Opakovaně ji vyžadují i ti, kteří rybí polévku až dosud zásadně odmítali. Zelenina osmahnutá na másle a jikry a mlíčí tvoří dokonalou a jemnou chuť.
Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 30 minut
P
Polévka Česká

Ingredience

    • 100 g másla + 1–2 lžíce na opečení veky
    • 50 g hladké mouky
    • špetka muškátového oříšku
    • 1,25 l rybího vývaru nebo vody (viz Něco navíc)
    • sůl
    • 150 g celeru, nastrouhaného
    • 200 g mrkve, nastrouhané
    • 250 g jiker a mlíčí, čerstvé, ale i mražené
    • 4 větší plátky veky, na kostičky
    • zelená petrželka k podávání

Příprava jídla

1 V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Strouhněte do ní muškátový oříšek, pak zalijte vlažným vývarem nebo vodou, osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna 15 minut, občas zamíchejte.

2 Nastrouhejte na nudličky kořenovou zeleninu. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Opékejte a míchejte, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne, a odstavte z ohně.

3 Jikry a mlíčí omyjte a očistěte, mražené nechte předem rozmrznout. Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně asi pět minut povařte. Dochuťte solí.

4 Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dorůžova.

NĚCO NAVÍC

Z hlavy (odstraňte žábry a vyhoďte je, vývar by byl hořký), kostí a odřezků z kapra připravte vývar. Vše zalijte vodou, osolte, přidejte celý pepř, nové koření, snítku estragonu, cibuli, plátek citronu, kus mrkve, petržele a celeru a vařte mírným varem 30 minut, pak sceďte. Vývar můžete nahradit vodou, ale díky vývaru má polévka výraznější rybí chuť.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tradiční vánoční menu

Norská rybí polévka

REKLAMA

Přidat komentář