Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Pro zkušené 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6251 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 514 g
Tuky 312 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opravdový majstrštyk!

Suroviny

krůta 1 ks
o váze 4,5–5,5 kg, omytá
sůl
pepř bílý
mletý
máslo 100 g
změklé
slanina 100 g
prorostlá, plátky
mrkev 1 ks
velká, nahrubo nakrájená
řapíkatý celer 3 ks
pokrájený
celer 0.5 ks
pokrájený nahrubo
pórek 0.5 ks
větší kus, pokrájený nahrubo
cibule 2 ks
velké, nakrájené nahrubo
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
víno šumivé 500 ml
polosuchý sekt
oregano
sušené, na dochucení
tymián
sušený, na dochucení
Na nádivku
housky 6 ks
nebo rohlíků, na kostičky
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
mandle 100 g
loupané a nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
máslo 80 g
změklé
mléko 150 ml
sůl
pepř bílý
mletý
muškátový oříšek 1 špetka

1 Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.

2 Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem. Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.

3 Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotcebramborové kaši s batáty a americkým brusinkám

TIPY & TRIKY
Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:

  1. Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
     
  2. Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
     
  3. Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

5 jídel, která zvýší vaši imunitu
  • Tipy a triky

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde. ...
Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...

Obchod Apetit