Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Pro zkušené 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6251 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 514 g
Tuky 312 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opravdový majstrštyk!

Suroviny

krůta 1 ks
o váze 4,5–5,5 kg, omytá
sůl
pepř bílý
mletý
máslo 100 g
změklé
slanina 100 g
prorostlá, plátky
mrkev 1 ks
velká, nahrubo nakrájená
řapíkatý celer 3 ks
pokrájený
celer 0.5 ks
pokrájený nahrubo
pórek 0.5 ks
větší kus, pokrájený nahrubo
cibule 2 ks
velké, nakrájené nahrubo
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
víno šumivé 500 ml
polosuchý sekt
oregano
sušené, na dochucení
tymián
sušený, na dochucení
Na nádivku
housky 6 ks
nebo rohlíků, na kostičky
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
mandle 100 g
loupané a nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
máslo 80 g
změklé
mléko 150 ml
sůl
pepř bílý
mletý
muškátový oříšek 1 špetka

1 Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.

2 Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem. Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.

3 Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotcebramborové kaši s batáty a americkým brusinkám

TIPY & TRIKY
Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:

  1. Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
     
  2. Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
     
  3. Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit