Vánoční krocan s omáčkou je opravdový majstrštyk!
Suroviny
Postup
Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.
Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem.
Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.
Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotce, bramborové kaši s batáty a americkým brusinkám.
TIPY & TRIKY
Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:
- Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
- Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
- Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Opulentní hostina s pečenou krůtou: Vyladěné menu nejen pro díkůvzdání(6 receptů )
- Božíhodová hostina pro celou rodinu(10 receptů )