0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

Krůta s nádivkou a šampaňskou omáčkou

4.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro zkušené 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6251 kcal
Bílkoviny 216 g
Sacharidy 514 g
Tuky 312 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opravdový majstrštyk!

Suroviny

krůta 1 ks
o váze 4,5–5,5 kg, omytá
sůl
pepř bílý
mletý
máslo 100 g
změklé
slanina 100 g
prorostlá, plátky
mrkev 1 ks
velká, nahrubo nakrájená
řapíkatý celer 3 ks
pokrájený
celer 0.5 ks
pokrájený nahrubo
pórek 0.5 ks
větší kus, pokrájený nahrubo
cibule 2 ks
velké, nakrájené nahrubo
bobkový list 1 ks
tymián 2 snítky
víno šumivé 500 ml
polosuchý sekt
oregano
sušené, na dochucení
tymián
sušený, na dochucení
Na nádivku
housky 6 ks
nebo rohlíků, na kostičky
sušené brusinky 100 g
propláchnuté
mandle 100 g
loupané a nasekané
petrželka 1 hrst
nasekaná
vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
máslo 80 g
změklé
mléko 150 ml
sůl
pepř bílý
mletý
muškátový oříšek 1 špetka

1 Krůtu osušte a vně i uvnitř pořádně osolte a lehce opepřete. Na nádivku pokropte pečivo v míse mlékem. Přidejte vyšlehané máslo se žloutky, brusinky, nasekané mandle, sůl, koření a petrželku. Promíchejte a nakonec zapracujte tuhý sníh z bílků.

2 Krůtu upravte a naplňte nádivkou (viz Tipy & triky) a hojně ji celou potřete máslem. Do pekáče vložte zeleninu, cibuli, bobkový list a tymián a podlijte trochou vody. Na zeleninu posaďte krůtu prsy nahoru, na prsa rozložte slaninu a překryjte ji alobalem. Pomalu pečte při 170 °C zhruba 4–5 hodin doměkka, občas podlijte sektem. Ke konci stáhněte slaninu a kůži dopečte, aby měla barvu.

3 Krůtu přesuňte na mísu a obsah pekáče slijte do kastrůlku, rozmixujte, dolijte šampaňským a dochuťte solí, tymiánem a oreganem. Prohřejte a podávejte ke krůtě, máslovému pórku a glazované karotcebramborové kaši s batáty a americkým brusinkám

TIPY & TRIKY
Jak krůtu nadít a upravit do požadovaného tvaru před tím, než ji strčíte do trouby:

  1. Krůtu položte prsy dolů, křídla ohněte v kloubu a spojte za zády. V místě, kde se kříží, je svažte kuchyňským provázkem.
     
  2. Nádivkou naplňte břišní dutinu i volný prostor u krku (krk musí být odstraněn) a kůži sešijte nebo uzavřete jehlami či pomocí párátek a provázku.
     
  3. Máslem při potírání krůty nešetřete. Kůže ale musí být suchá, aby na ní máslo drželo. Prsa pak pokryjte slaninou. Plátky přes sebe překrývejte – slanina pak nesklouzne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit