
Cotechino (čti kotekíno) s čočkou a polentou
Cotechino je úžasná italská klobáska, kterou koupíte v dobrých řeznictvích (František Kšána na pražském Břevnově vyrábí cotechino podle Accordiho receptu) nebo v obchodech s italskými specialitami.
Ingredience
- 2 klobásky cotechino
- 1 mrkev, oloupaná
- 1 cibule, oloupaná
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 1 řapík celeru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- polenta
- rajčatový kompot
- 250 g černé (beluga) nebo drobné zelené čočky, namočené den předem
- 1 lžička koriandrových semen
- 1/2 lžičky kardamomu
- 2 stroužky česneku
- 50 g řapíkatého celeru, nakrájeného nadrobno
- 50 g mrkve, nakrájené nadrobno
- 70 g šalotky, nakrájené nadrobno
- 750 ml drůbežího vývaru
- 2 lžíce másla
- 4 g kari madras
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml panenského olivového oleje
NA ČOČKU
Příprava jídla
1 Prvních šest přísad zaljte v hrnci vodou a přiveďte k varu. Osolte a mírně vařte 3 hodiny, cotechino musí být celou dobu ponořené. Z uvařené klobásky stáhněte střívko, přepulte ji nebo nakrájejte na plátky a na oleji opečte ze všech stran mírně dokřupava.
2 Slijte namočenou čočku a nechte ji okapat na papírových utěrkách. Koriandr a kardamom rozdrťte v hmoždíři najemno. Koření zpěňte na másle a přidejte zeleninu. Míchejte asi 3 minuty, až bude šalotka sklovitá. Přidejte čočku a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a mírně vařte 40 minut, až čočka bude ‚na skus‘.
3 Čočku slijte a před podáváním promíchejte s olivovým olejem. Servírujte s polentou ochucenou strouhaným parmazánem a osmahnutou na oleji a s rajčatovým kompotem.
Přidat komentář