Krkovice s paprikami, chorizem a polentou

Krkovice s paprikami, chorizem a polentou

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1675 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 40 g
Tuky 109 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krkovici je vždycky lepší koupit ji v celku a případně si ji nakrájet sami – zvolíte si tloušťku plátků, silnější jsou lepší. Když už musíte krkovici naklepávat, dělejte to jemně klouby ruky. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřové maso 4 plátek
po 120 až 150g
olivový olej 1 PL
chorizo 1 ks
nakrájená na 1,5 cm kolečka
paprika 1 ks
červená, lze nahradit oranžovou, zbavenou semen a nakrájenou na 2cm kousky
cibule 1 ks
nakrájená na klínky
česnek 1 stroužek
drcený
paprika 1 ČL
uzená, mletá
rajčata 1 ks
400 g konzerva krájených rajčat
vývar kuřecí 200 ml
lze nahradit zeleninovým (nemusí být)
polenta
vařená, k podávání
oregano
čerstvé, podle chuti

1 Mouku osolte a opepřete. Obalte v ní maso a přebytečnou mouku oklepte.

2 Ve velké pánvi na oleji opékejte chorizo 2–3 minuty dozlatova, občas promíchejte. Přesuňte na talíř. Pak na pánvi opečte maso z obou stran do zlatohněda a tak, aby bylo uvnitř propečené. Přeneste na talíř a odložte.

3 Do pánve dejte papriky a cibuli, 5 minut opékejte za občasného promíchání. Přidejte česnek, mletou papriku a krátce nechte rozvonět (pozor, ať se nepřipálí!). Vmíchejte rajčata a vývar nebo odpovídající množství vody. Prohřejte a vložte chorizo, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte 20–30 minut. Ke konci v omáčce prohřejte maso.

4 Podávejte s polentovou kaší, podle chuti posypané čerstvým oreganem. 

JAK NA POLENTU
Do rendlíku nalijte 500ml horké vody a 600ml mléka. Na středním ohni přiveďte k varu. Tenkým pramínkem pomalu vsypávejte 180g instantní nebo obyčejné polenty. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Zmírněte oheň. Vařečkou míchejte 5 či 20 minut podle typu polenty (řiďte se návodem na obalu), polenta by se měla začít oddělovat od stěn nádoby. Vmíchejte 60g másla (nebo podle chuti), osolte a opepřete. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit