Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaný koláč s květákovou náplní

Staví sice na pověsti proslulého lotrinského koláče (quiche lorraine), ale jak jinak – má svou vlastní hlávku...
Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Chlazení těsta: 2x30minut Pečení: 15-20 minut Dopečení: 30 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 230 g hladké nebo polohrubé mouky + trochu na poprášení pracovní plochy
    • špetku soli
    • 150 g studeného másla, nakrájeného na kousky
    • 1 žloutek z velkého vejce
    • 2–3 lžíce ledové vody

    Na náplň:

    • 1 květák, rozebraný na malé růžičky
    • 100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na kostičky
    • 3 velká vejce
    • 280 ml smetany ke šlehání
    • 180 g strouhaného sýra (ementál, čedar, eidam, jednotlivě i ve směsi)

    Na dochucení:
    • sůl, pepř, sekanou pažitku a strouhaný muškátový oříšek

Příprava jídla

1. Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.

2. Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.

3. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.

4. Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.

5. V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom nechte koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dnes som ho otestovala. Miesto cesta som pouzila listkove cesto. Kolac je vyborny. Neviem ci je smotanou na slahanie (pouzila som Ramu), ale doba pecenia po pridani naplne bola 55 min pri 180 stupnoch v elektrickej rure. Chuti najlepsie s hlavkovym salatom.
Obrazek uzivatele
asi jsem měla příliš vysokou formu a tenké těsto - při prvním pokusu mi spadly okraje, napodruhé se korpus příliš předpekl. takže příště také dělám v kupovaném listovém...
Obrazek uzivatele
Mě se zase korpus nedopekl. Ale jinak dobré.
Obrazek uzivatele
Já dělal Quiche lorraine již po druhé a pokaždé se povedl. Poprvé s slaninou a sýrem podruhé se špenátovou náplní. Škoda jen že ta forma je tak malá. Recept jsem dělal podle MF Dnes.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.36
Obrazek uzivatele
Dělávám něco podobného s brokolicí. Ale to těsto je s práškem do pečiva - 1 a půl hrnku polohrubé mouky, třetina kostky másla, trochu vody a ten prášek se zpracuje na vláčné těsto, to se rozválí (ručně rozplácne a roztahá dokulata s vytaženými okraji) na plechu a dá se na to náplň, se kterou se to upeče. Náplň:3 celá vejce, 1 lehce předvařená brokolice na kousky, 1 tvaroh, strouhaná Niva - dle chuti, solit opatrně!!, jako koření bazalka, 2 lžíce oleje - pomíchat a s těstem dohromady do růžova upéct.

Přidat komentář