
Makové pagáče
„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.
Ingredience
- 2 hrnky (po 250 ml) polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 hrnky mletého máku
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 vejce + 250 g hery (nebo másla)
- 125 ml zakysané smetany
Příprava jídla
1 Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).
2 Rozehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové. Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí. Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Lenka Křivánková
3. Květen 2016 13:12