Škvarkové placky (příloha k masu)

Škvarkové placky (příloha k masu)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 89 g
Cukr 238 g
Tuky 154 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Moje babička měla malý vinohrádek a ročně vyprodukovala dvě stě padesát litrů vína pro potřebu rodiny,“ říká paní Marie Jilíková z Uherského Hradiště. „Při pohoštění na vinobraní nesměly chybět škvarkové placky, nářečně pagáčky.“

Suroviny

mléko 50 ml
droždí 20 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 300 g
vepřové škvarky 150 g
žloutek 1 ks
sůl 0.5 ČL
víno bílé 100 ml
bílek 1 ks
na potření
kmín
sůl
hrubá na posypání

1Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout.

2Vykynuté těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat‘. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte‘ růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit