Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škvarkové placky (příloha k masu)

Škvarkové placky (příloha k masu)

3.6/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 238 g
Tuky 154 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje babička měla malý vinohrádek a ročně vyprodukovala dvě stě padesát litrů vína pro potřebu rodiny,“ říká paní Marie Jilíková z Uherského Hradiště. „Při pohoštění na vinobraní nesměly chybět škvarkové placky, nářečně pagáčky.“

Suroviny

mléko 50 ml
sůl ½ ČL
na potření
sůl
hrubá na posypání

Postup

1

Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout.

2

Vykynuté těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3

Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...