0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škvarkové placky (příloha k masu)

Škvarkové placky (příloha k masu)

3.6 / 5. Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2748 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 238 g
Tuky 154 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moje babička měla malý vinohrádek a ročně vyprodukovala dvě stě padesát litrů vína pro potřebu rodiny,“ říká paní Marie Jilíková z Uherského Hradiště. „Při pohoštění na vinobraní nesměly chybět škvarkové placky, nářečně pagáčky.“

Suroviny

mléko 50 ml
droždí 20 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná polohrubá 300 g
vepřové škvarky 150 g
žloutek 1 ks
sůl 0.5 ČL
víno bílé 100 ml
bílek 1 ks
na potření
kmín
sůl
hrubá na posypání

1Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravte v hrnku kvásek a nechte ho v teple vzejít. Do mouky přidejte škvarky, žloutek, sůl, kvásek a víno. Vypracujte vláčné těsto a zakryté utěrkou ho nechte asi půl hodiny nakynout.

2Vykynuté těsto rozválejte, čtyřikrát přeložte a opět rozválejte – díky tomu budou placičky hezky ‚lístkovat‘. Obrácenou skleničkou vykrájejte kolečka a naklaďte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě patnáct až dvacet minut kynout. Chcete-li dodržet tradiční zdobení, pak tupou stranou nože udělejte na plackách křížek nebo suchou makovičkou ‚tiskněte‘ růžičky. Placky potřete rozšlehaným bílkem. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

3Placičky posypte solí i kmínem a v předehřáté troubě je pečte dozlatova, asi patnáct až dvacet minut. Jsou výbornou přílohou k masu naloženému ve víně i jiným pečením, ale báječně chutnají i samotné!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici
  • Tipy redakce

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak! ...
Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit