
Sladkokyselé kuře
Horké kuře v těstíčku, připravené na asijský způsob, zůstane nádherně křupavé i po přelití omáčkou. Ideální přílohou je rýže nebo rýžové nudle.
Vydání: 2005/11
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 2–3 větší kuřecí prsíčka bez kůže a kostí (celková hmotnost asi 400g)
- 1 lžíci sójové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- slunečnicový olej na fritování + 3 lžíce oleje na osmahnutí zeleniny
- těstíčko tempura (návod najdete v receptu na zeleninu)
- 1 malou červenou papriku bez semínek, nakrájenou na větší kusy
- 1 středně velkou mrkev, pokrájenou na tenké šikmé plátky
- 2 velké stroužky česneku, utřené
- 2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce sherry
- 1 lžíci světle hnědého cukru
- 1 lžičku kukuřičné mouky
- sůl a pepř na dochucení
Na omáčku:
Příprava jídla
1. Kuře nakrájejte na menší kousky a smíchejte je se sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Do misky si připravte těstíčko tempura. Velký talíř vyložte kuchyňským papírem.
2. Ve fritovacím hrnci rozpalte olej na 180 stupňů. Několik kousků kuřete obalte v těstíčku a pak je vložte do oleje; nejlíp to jde děrovanou naběračkou nebo s pomocí kleští. Hrnec by neměl být přeplněný! Smažte, dokud kousky nezhnědnou a nebudou křupavé – tedy asi dvě minuty. Hlídejte si, aby byl olej před každou další dávkou masa dostatečně rozpálený. Osmažené kousky kuřete pokládejte na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky - odsají přebytečný tuk.
3. Rozpalte pánev wok, nalijte na ni tři lžíce oleje a rychle, tak tři minuty, osmahněte zeleninu s česnekem a zázvorem. Suroviny na omáčku zamíchejte se 100 ml vody a přidejte do woku. Vařte, dokud nevznikne krásně hebká a lesklá omáčka; nemělo by to trvat déle než tři minuty. Ještě minutu povařte a potom ji už jen nalijte na kousky kuřete a podávejte. Sladkokyselé kuře chutná nejlépe s rýží.
2. Ve fritovacím hrnci rozpalte olej na 180 stupňů. Několik kousků kuřete obalte v těstíčku a pak je vložte do oleje; nejlíp to jde děrovanou naběračkou nebo s pomocí kleští. Hrnec by neměl být přeplněný! Smažte, dokud kousky nezhnědnou a nebudou křupavé – tedy asi dvě minuty. Hlídejte si, aby byl olej před každou další dávkou masa dostatečně rozpálený. Osmažené kousky kuřete pokládejte na talíř vyložený kuchyňskými ubrousky - odsají přebytečný tuk.
3. Rozpalte pánev wok, nalijte na ni tři lžíce oleje a rychle, tak tři minuty, osmahněte zeleninu s česnekem a zázvorem. Suroviny na omáčku zamíchejte se 100 ml vody a přidejte do woku. Vařte, dokud nevznikne krásně hebká a lesklá omáčka; nemělo by to trvat déle než tři minuty. Ještě minutu povařte a potom ji už jen nalijte na kousky kuřete a podávejte. Sladkokyselé kuře chutná nejlépe s rýží.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
bara (neověřeno)
22. Květen 2006 17:28
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 17:50
katka (neověřeno)
5. Březen 2008 11:26
Jolana Typltová
14. Listopad 2014 22:29