Budete-li mít přebytky meruněk, upečte si tento dokonalý tvarohový štrúdl.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Rorzdrobte do něj droždí, zasypte lžičkou cukru a zalijte polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vykynout kvásek.
Pak přdejte zbylý cukr a mléko, sůl, vejce a vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě asi 30 minut kynout. Těsto rozválejte na tenký plát a po celé ploše rozložte na tenké plátky nakrájený tuk. Stočte do rolády a válečkem rozválejte na silný plát asi 1 cm silný. Ten přeložte na polovinu a zabalte do fólie. Uložte do chladničky asi na dvě hodiny.
Cukr, máslo a mouku zpracujte na sypkou drobenku. Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný cca 0,5 cma do středu rozetřete tvarohovou náplň. Okraje těsta přehněte směrem do středu tak, aby byly asi 1 cm překryté přes sebe. Na spoj těsta rozložte meruňky a závin přeneste na plech. Nechte 20 minut kynout na teplém místě.
Povrch závinu potřeme rozšlehaným vejcem a na meruňky nasypejte drobenku. Pečte v troubě na 180° asi 40 minut. Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce.
Ilustrační foto: Pixabay