
Játra na roštu
Podle Vaška Friče jsou játra na roštu nejlepší s vařenými bramborami (ve slupce nebo bez ní), někdo ale nedá dopustit na hranolky.
Vydání: 2012/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny
Opékání: 5 minut
+ odležení
Opékání: 5 minut
+ odležení
P
Ingredience
- 1 kg vepřových jater, očištěných a odblaněných (viz Tipy & triky od profíka)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- vařené brambory přelité máslem
- pažitka a růžový pepř na ozdobení
- 225 ml majonézy
- 1 palice česneku
- 1 lžička olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- trošku citronové šťávy
NA OMÁČKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si omáčku. Palici česneku nahoře malinko seřízněte, abyste odhalili špičky stroužků, a pokapejte olejem. Zabalte ji do alobalu a pečte asi 40 minut doměkka. Nechte vychladnout, rozbalte, vytlačte stroužky ze slupek a nasekejte je nadrobno. Pak smíchejte s majonézou, osolte, opepřete a chuť dotáhněte citronovou šťávou. Dejte do chladničky.
2
2
Očištěná játra nakrájejte napříč na 1,5 cm silné plátky. Lehce je naklepejte přes plastový sáček. Dávejte ale přitom pozor, abyste játra nepotrhali.
3
Na rozpálenou pánev vlijte olivový olej a játra zprudka opékejte asi 2 minuty po jedné straně. Opatrně obraťte, abyste je nepropíchli a nevytekla z nich šťáva; po druhé straně je restujte opět asi 2 minuty dozlatova. Dejte játra do mísy, řádně osolte a opepřete. Vmíchejte tymiánové lístky a máslo a nechte 3–5 minut odpočinout, než se máslo rozpustí.
4 Podávejte s omáčkou z pečeného česneku a s vařenými bramborami s máslem a ozdobené růžovým pepřem a pažitkou.
TIPY & TRIKY OD PROFÍKA
- Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
- Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
- Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.
Přidat komentář