0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Játra na cibulce

Játra na cibulce

4.4 / 5. Počet hodnocení: 56
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 226 g
Sacharidy 64 g
Tuky 110 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky už jste na tuhle klasiku zapomněli? Ze znovuobjevení budete mít radost! Játra na cibulce si skvěle vychutnáte s rýží nebo s bramborovou kaší. Jednoduché jídlo, které ale milovníky jater potěší vždycky. 

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

Suroviny

játra vepřová 1 kg
očištěná a odblaná (viz Tipy & triky od profíka)
sádlo 2 PL
cibule 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 0.5 ČL
drcený
tymián 1 snítka
čerstvý
vývar hovězí 300 ml
koňak 100 ml
nebo brandy
máslo 2 PL
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Játra nakrájejte na nudličky.

2

Na sádle opečte cibuli společně s čerstvě podrceným kmínem dozlatova; trvá to asi 6 minut.

3

Přidejte játra a za občasného míchání opékejte daších 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte odrhnuté tymiánové lístky a přilijte koňak.

4

Podlijte lehce vývarem, zhruba do poloviny jater. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 10–15 minut, až budou játra hotová, prostoupí chutě a omáčka trochu zhoustne. Není třeba játra vařit déle, byla by pak tvrdší a tvrdší.

 
5

Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, vypněte a v omáčce rozmíchejte máslo – omáčku krásně zjemní. Podávejte s dušenou rýží.

Související články

Vaříme vnitřnosti
  • Tipy a triky

Vaříme vnitřnosti

Ne každý je milovníkem ledvinek, jater či plíček a v mnoha případech je příčinou malé oblíbenosti konzumace vnitřností jejich zvláštní zápach. Co s nimi můžeme provést, abychom pachu zabránili? ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit