Játra na cibulce s rýží jsou stálicí školních jídelen. A pokud jste na tuto dobrotu už zapomněli, rádi vám recept na vepřová játra připomeneme. Místo běžněji používané majoránky jsme do receptu zvolili čerstvý tymián a ochutili sklenkou koňaku. Ale pokud se chcet držet majoránkové klasiky, doporučujeme přidat ještě stroužek rozetřeného česneku.
Postup
Játra nakrájejte na nudličky.
Na sádle opečte cibuli společně s čerstvě podrceným kmínem dozlatova; trvá to asi 6 minut.
Přidejte játra a za občasného míchání opékejte daších 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte odrhnuté tymiánové lístky a přilijte koňak.
Podlijte lehce vývarem, zhruba do poloviny jater. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 10–15 minut, až budou játra hotová, prostoupí chutě a omáčka trochu zhoustne. Není třeba játra vařit déle, byla by pak tvrdší a tvrdší.
Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, vypněte a v omáčce rozmíchejte máslo – omáčku krásně zjemní. Podávejte s dušenou rýží.
TIPY & TRIKY OD PROFÍKA
- Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
- Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
- Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)
- Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová(18 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů)