0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Játra na cibulce

Játra na cibulce

4.4 / 5. Počet hodnocení: 64
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2385 kcal
Bílkoviny 226 g
Sacharidy 64 g
Tuky 110 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky už jste na tuhle klasiku zapomněli? Ze znovuobjevení budete mít radost! Játra na cibulce si skvěle vychutnáte s rýží nebo s bramborovou kaší. Jednoduché jídlo, které ale milovníky jater potěší vždycky. 

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.

Suroviny

očištěná a odblaná (viz Tipy & triky od profíka)
sádlo 2 PL
cibule 2 ks
oloupané a nakrájené nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín ½ ČL
drcený
tymián 1 snítka
čerstvý
vývar hovězí 300 ml
koňak 100 ml
nebo brandy
máslo 2 PL
rýže dušená
k podávání

Postup

1

Játra nakrájejte na nudličky.

2

Na sádle opečte cibuli společně s čerstvě podrceným kmínem dozlatova; trvá to asi 6 minut.

3

Přidejte játra a za občasného míchání opékejte daších 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte odrhnuté tymiánové lístky a přilijte koňak.

4

Podlijte lehce vývarem, zhruba do poloviny jater. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 10–15 minut, až budou játra hotová, prostoupí chutě a omáčka trochu zhoustne. Není třeba játra vařit déle, byla by pak tvrdší a tvrdší.

 
5

Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, vypněte a v omáčce rozmíchejte máslo – omáčku krásně zjemní. Podávejte s dušenou rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč