Taky už jste na tuhle klasiku zapomněli? Ze znovuobjevení budete mít radost! Játra na cibulce si skvěle vychutnáte s rýží nebo s bramborovou kaší. Jednoduché jídlo, které ale milovníky jater potěší vždycky.
TIPY & TRIKY OD PROFÍKA
- Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
- Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
- Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.
Suroviny
Postup
Játra nakrájejte na nudličky.
Na sádle opečte cibuli společně s čerstvě podrceným kmínem dozlatova; trvá to asi 6 minut.
Přidejte játra a za občasného míchání opékejte daších 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte odrhnuté tymiánové lístky a přilijte koňak.
Podlijte lehce vývarem, zhruba do poloviny jater. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 10–15 minut, až budou játra hotová, prostoupí chutě a omáčka trochu zhoustne. Není třeba játra vařit déle, byla by pak tvrdší a tvrdší.
Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, vypněte a v omáčce rozmíchejte máslo – omáčku krásně zjemní. Podávejte s dušenou rýží.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slavnostní vepřové hody: 12 receptů pro milovníky masa(15 receptů)
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů)
- Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová(18 receptů)