Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Máslové knedlíky

Máslový knedlík (nebo nok) je skvělý k lehkým jídlům, zelenině i rybám!
Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
P
Česká

Ingredience

    • 100 g másla
    • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • 50 g hladké mouky
    • 150 g strouhanky z čerstvého bílého pečiva
    • sůl, čerstvě mletý pepř a muškátový oříšek na ochucení

Příprava jídla

1 Máslo nechte dojít pokojové teploty a poté ho elektrickým šlehačem ušlehejte do bílé pěny a postupně zašlehejte i všechny tři žloutky. Mouku a strouhanku přimíchejte k máslu a nakonec vmíchejte bílky ušlehané na pevný sníh.

2 Těsto ochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a nechte 2 hodiny odpočívat v ledničce.

3 Z připraveného těsta vytvarujte knedlík o průměru cca 5 cm a zabalte ho do plátýnka nebo utěrky. Vařte v osolené vodě asi 25 minut a pak krájejte na plátky.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

Šéfkuchař michelinské restaurace Alcron Roman Paulus dělá máslové knedlíky nejraději v podobě noků. „Líbí se mi jejich jemná konzistence. A přestože jsou z másla, tak vůbec nejsou těžké, naopak! Je to něco úplně jiného než klasický český knedlík,“ popisuje šéfkuchař. Radí dodržet poměry a nenahrazovat čerstvou strouhanku suchou: „To pak bude knedlík tuhý,“ varuje.

SKVĚLÉ S RYBOU

Ryba s křenovou omáčkou: Filátka ze pstruha či sumce uvařte v páře (pod pařáčkem může bublat zeleninový vývar nebo voda se spoustou voňavých bylinek). Na křenovou omáčku udělejte jíšku z 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky. Zalijte ji 0,5 l zeleninového nebo rybího vývaru, zjemněte 100 ml smetany a nakonec přidejte 1 až 2 lžíce křenu. Podávejte s rybou, knedlíky a na másle podušeným špenátem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborovošpaldové knedlíky

Hrnkové špenátové knedlíky

Hrnkový knedlík z kukuřičné mouky

Ricottové knedlíky

Tvarohový knedlík podle Rettigové

Česká kuchyně – omáčky a knedlíky

20x knedlíky pro každého

REKLAMA

Přidat komentář