Knedlíky z bramborového těsta

Knedlíky z bramborového těsta

4.9 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3645 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 670 g
Tuky 49 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Že u vás doma dáváte do bramborových knedlíků uzené? Zkuste ho po Františkově vzoru pro jednou nahradit ovocem – a uvidíte, že se nová verze rázem stane rodinným hitem!

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 300 g
brambory 700 g
uvařené den předem
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mléko
na spojení těsta
švestky 20 ks
Na ozdobení
směs na perník 200 g
krupicový cukr
či moučkový
máslo
rozpuštěné, podle chuti
1 Brambory nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl a směs promíchejte. Přidejte obě vejce a tolik mléka, abyste zadělali tužší, ale vláčné těsto.
 
2 Vytvořte z těsta váleček. Z něj pak odkrajujte asi půlcentimetrová kolečka, v dlani je zploštěte a každým kouskem těsta obalte vypeckovanou švestku. Ve větším hrnci mezitím uveďte do varu vodu a připravené knedlíky do ní vhazujte, ale jenom v takovém množství, aby volně plavaly. Vařte pět až sedm minut; záleží na tloušťce těsta a velikosti knedlíků.
 
3 Když knedlíky vyplavou na povrch, znamená to, že jsou hotové. Vyjměte je tedy děrovanou naběračkou a podávejte posypané strouhaným perníkem, případně pocukrované a přelité rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Díky za info, vždycky hledám recept na netu a když zjistím, že ho Apetit vydal, tak vytáhnu časopisy a snažím se odhadnout, ve kterém čísle a z kterého roku recept pochází. Takže tahle informace mi teď fakt bodla.

Anonym

Bramborové ovocné knedlíky mám nejradši - kynuté u mě moc nebodují. A tak jsem ráda vyzkoušela tento recept se švestkama. A vybrala jsem dobře, s těstem se výborně pracovalo a uvařené bylo lehounké, nadýchané - prostě paráda!!! Jiné už zkoušet nebudu.

Anonym

Knedlíky byly opravdu velice dobré. S těstem se dobře pracovalo a kombinace švestek a perníku je vynikající. Doporučuji.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit