Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Italské rizoro

Popis receptu: 
super ,výborný
Autor: Pavla Gondeková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    •400 g rýře (nejlépe kulatozrnné) •1 l vývaru •1 větší cibule •2 lžíce olivového oleje •120 g parmezánu •1 palička česneku •100 g másla •350 ml suchého bílého vína •300 g čerstvých hub •svazek čerstvé petrželky •čerstvě mletý černý pepř •sůl

Příprava jídla

Postup K přípravě pokrmu potřebujeme horký vývar, proto ho nejprve připravíme nebo ohřejeme. Na vedlejší plotýnce v jiném hrnci rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, přidáme jemně nasekanou cibuli a česnek a na mírné teplotě asi 10 minut restujeme – nesmí se zbarvit, pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme víno a za stálého míchání ho necháme odpařit. Když rýže vsákne veškeré víno, přidáme sběračku vývaru a pokrájené houby (můžeme je předtím krátce orestovat na olivovém oleji), ztlumíme teplotu a opepříme a osolíme (dost). Stále promícháváme a tekutinu necháme opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“. Kdybychom vývar spotřebovali před změknutím rýže, přilijeme trochu horké vody (proto je dobré ji mít pro každý případ připravenou v rychlovarné konvici). Hotové rizoto odstavíme z plotýnky a vmícháme zbylé máslo, nasekanou petrželku a polovinu nastrouhaného parmezánu. Důkladně promísíme a necháme asi 2 minuty pod pokličkou „dojít“. Podle chuti dosolíme, nebo zakapeme citronovou šťávou. Podáváme sypané zbylým strouhaným parmezánem.
REKLAMA

Přidat komentář