Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené švestky s oříškovou krustou

Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Zapékání: 35 minut
PT30M
Příprava 0:30

Ingredience

    • 900 g švestek nebo blum
    • 125 g třtinového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • kůra a šťáva z 1 malého biopomeranče
    • 40 g másla, chlazeného a nakrájeného na kostičky
    • hustá smetana nebo zakysaná smetana


    NA KRUSTU

    • 250 g hladké mouky
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 100 g másla, chlazeného a nakrájeného na kostky
    • 75 g mletých lískových oříšků
    • 200 ml smetany na vaření
    • krupicový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.

2 Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.

3 Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.

4 Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.

5 Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krambl ze sušeného ovoce

Hruškový krambl s čokoládou a perníkem

Zapečené karamelové banány s bochánky

Jablka a sušené švestky zapečené s těstem filo

Fíky zapečené s medem a croissanty

24x švestky nasladko

Někdo to rád horké!

30x recepty z báječného podzimního ovoce

REKLAMA

Přidat komentář