0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené švestky s oříškovou krustou

Zapečené švestky s oříškovou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené švestky s oříškovou krustou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3884 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 451 g
Tuky 192 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.

Suroviny

švestky 900 g
lze nahradit blumami
třtinový cukr 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
máslo 40 g
chlazené a nakrájené na kostičky
smetana
hustá, lze nahradit zakysanou smetanou
Na krustu
mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 100 g
chlazené a nakrájené na kostky
lískové oříšky 75 g
mleté
smetana na vaření 200 ml
krupicový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.

2 Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.

3 Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.

4 Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.

5 Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč