Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.
Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.
Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.
Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.
Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Někdo to rád horké!(14 receptů )
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů )
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů )
- 25 rychlých dezertů k MDŽ: Oslňte ženy bleskovou sladkostí do 15 minut(25 receptů )