Zapečené švestky s oříškovou krustou

Zapečené švestky s oříškovou krustou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3884 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 451 g
Tuky 192 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.

Suroviny

švestky 900 g
lze nahradit blumami
třtinový cukr 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
pomeranč 1 ks
malý biopomeranč, kůra a šťáva
máslo 40 g
chlazené a nakrájené na kostičky
hustá smetana lze nahradit zakysanou smetanou
Na krustu
mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 100 g
chlazené a nakrájené na kostky
lískové oříšky 75 g
mleté
smetana na vaření 200 ml
krupicový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.

2 Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.

3 Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.

4 Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.

5 Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.

 

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit