Zapečené švestky s oříškovou krustou

Zapečené švestky s oříškovou krustou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3884 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 451 g
Tuky 192 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.

Suroviny

švestky 900 g
lze nahradit blumami
třtinový cukr 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
pomeranč 1 ks
malý biopomeranč, kůra a šťáva
máslo 40 g
chlazené a nakrájené na kostičky
hustá smetana lze nahradit zakysanou smetanou
Na krustu
mouka pšeničná hladká 250 g
krupicový cukr 3 PL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 100 g
chlazené a nakrájené na kostky
lískové oříšky 75 g
mleté
smetana na vaření 200 ml
krupicový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.

2 Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.

3 Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.

4 Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.

5 Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.

 

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit