Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapečené švestky s oříškovou krustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3884 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 451 g
Tuky 192 g
Vláknina 58 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horké švestky s pomerančem vám zlepší náladu.

Suroviny

lze nahradit blumami
třtinový cukr 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
chlazené a nakrájené na kostičky
hustá, lze nahradit zakysanou smetanou
Na krustu
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 100 g
chlazené a nakrájené na kostky
lískové oříšky 75 g
mleté
na posypání

Postup

1

Troubu předehřejte na 220 °C. Rozpulte švestky a nakrájejte je na silné plátky. V míse je promíchejte s cukrem, vanilkou, pomerančovou kůrou a šťávou. Dejte do střední kulaté zapékací nádoby. Posypte kostkami másla a dejte stranou.

2

Na krustu prosejte do mísy mouku, cukr a kypřicí prášek. Přidejte máslo a špičkami prstů promíchejte na drobenku. Přidejte mleté oříšky. Vmíchejte pomocí stěrky smetanu (kromě pár lžic), aby se směs spojila na lepkavé těsto. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zlehka propracujte na hladké těsto.

3

Rychle z těsta vyválejte kruh o síle 5 mm a o průměru cca o 1 cm větším, než je zapékací nádoba. Pomocí válečku přeneste plát těsta na ovoce a zakryjte ho (nepřitlačujte těsto u okrajů). Těsto na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára. Potřete zbylou smetanou a posypte cukrem.

4

Zapékací nádobu postavte na pečicí plech, aby zachytil případnou unikající šťávu, a vložte do trouby. Po 10 minutách ztlumte teplotu na 180 °C a zlehka zakryjte alobalem. Vraťte do trouby a pečte ještě 35–40 minut dozlatova.

5

Vyjměte a lžící rozbijte krustu, aby bylo vidět bublající ovoce. Podávejte s hustou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín