
Jemná polévka z kapra
Pokud nemáte svůj rodinný recept na kapří polévku, vyzkoušejte tuhle zlatavou lahůdku s kořenovou zeleninou a kapustičkami. Podávat ji můžete s opečenou houskou.
Vydání: 2012/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 kapří hlava, očištěná a bez žaber
- mořská sůl
- 1 menší cibule, oloupaná
- divoké koření (1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře)
- 50 g másla
- 1 malá mrkev, nakrájená na nudličky
- 1 malá kořenová petržel, nakrájená na nudličky
- 1/2 řapíku celeru, nakrájeného
- 12 růžiček kapusty, rozčtvrcených
- 1 lžička hladké mouky
- jikry, mlíčí a vnitřnosti z 1 kapra, pokrájené
- 1 lžíce nasekané petrželky
Příprava jídla
1 Rybí hlavu zalijte litrem vody, osolte a zvolna vařte spolu s cibulí a divokým kořením. Po 30 minutách odstavte a sceďte přes síto s plátýnkem. Vývar uchovejte. Z hlavy oberte maso a dejte ho stranou.
2 V hrnci na másle za stálého míchání na mírném ohni osmahněte mrkev, petržel a řapíkatý celer. Přidejte mouku a ještě minutu míchejte. Zalijte rybím vývarem, rozmíchejte a vařte dalších 10 minut.
3 Vložte kapustu, jikry, mlíčí a vnitřnosti a vařte dalších 5 minut. Ochutnejte, vraťte do vývaru maso obrané z hlav a případně dosolte. Přisypte petrželku a vypněte.
Přidat komentář