Řecká polévka avgolemono se překládá do angličtiny jako egg & lemon. Vývar se zahustí a zjemní vejci či žloutky rozmíchanými ve vývaru s citronovou šťávou. Vejce se ale nesmí vařit, aby se v polévce nesrazila.
1 V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10–12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.
2 Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte. Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.
NĚCO NAVÍC
- Polévku snězte hned, ohřívání jí nesvědčí. Chuť se sice nezmění, ale vejce se chladnutím a zahříváním srazí. Do vývaru můžete přidat i nakrájené maso.
- Nemáte-li v polévce rádi rýži, zavařte do vývaru těstovinovou rýži z tvrdé pšenice, která má tužší konzistenci. Koupíte ji pod názvem orzo.