Polévka s citronem a vejci

Polévka s citronem a vejci

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 10 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 555 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 61 g
Tuky 11 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecká polévka avgolemono se překládá do angličtiny jako egg & lemon. Vývar se zahustí a zjemní vejci či žloutky rozmíchanými ve vývaru s citronovou šťávou. Vejce se ale nesmí vařit, aby se v polévce nesrazila.

Suroviny

vývar kuřecí 1 l
mrkev 1 ks
větší, najemno
2 PL
kulatozrnná rýže propláchnutá
citronová štáva 2 PL
asi
vejce 1 ks
a 1 žloutek, prošlehaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl
a čerstvě mletý pepř
toustový chléb
opečené či jiné pečivo k podávání

1 V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10–12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

2 Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte. Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku snězte hned, ohřívání jí nesvědčí. Chuť se sice nezmění, ale vejce se chladnutím a zahříváním srazí. Do vývaru můžete přidat i nakrájené maso.
  • Nemáte-li v polévce rádi rýži, zavařte do vývaru těstovinovou rýži z tvrdé pšenice, která má tužší konzistenci. Koupíte ji pod názvem orzo.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit