Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s citronem a vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 659 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 84 g
Tuky 11 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecká polévka avgolemono se překládá do angličtiny jako egg & lemon. Vývar se zahustí a zjemní vejci či žloutky rozmíchanými ve vývaru s citronovou šťávou. Vejce se ale nesmí vařit, aby se v polévce nesrazila.

Suroviny

vývar kuřecí 1 l
mrkev 1 ks
větší, najemno
rýže kulatozrnná 2 PL
propláchnutá
dle chuti
vejce 1 ks
a 1 žloutek, prošlehané
petrželka 1 hrst
nasekaná
sůl a pepř
opečený nebo jiné pečivo k podávání

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10–12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.

2

Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte. Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.

NĚCO NAVÍC

Polévku snězte hned, ohřívání jí nesvědčí. Chuť se sice nezmění, ale vejce se chladnutím a zahříváním srazí. Do vývaru můžete přidat i nakrájené maso. Nemáte-li v polévce rádi rýži, zavařte do vývaru těstovinovou rýži z tvrdé pšenice, která má tužší konzistenci. Koupíte ji pod názvem orzo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/4

Apetit magazín