Pokud nemáte svůj rodinný recept na kapří polévku, vyzkoušejte tuhle zlatavou lahůdku s kořenovou zeleninou a kapustičkami. Podávat ji můžete s opečenou houskou.
Suroviny
1
ks
kapří hlava očištěná a bez žaber
sůl mořská
cibule
1
ks
menší, oloupaná
divoké koření
1 bobkový́ list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře
máslo
50
g
mrkev
1
ks
malá, na nudličky
1
ks
kořenová petržel na nudličky
celer
½
nakrájený
kapusta
12
rozčtvrcené
jikry
mlíčí
vnitřnosti z 1 kapra, pokrájené
petrželka
1
PL
nasekaná
Postup
1
1 Rybí hlavu zalijte litrem vody, osolte a zvolna vařte spolu s cibulí a divokým kořením. Po 30 minutách odstavte a sceďte přes síto s plátýnkem. Vývar uchovejte. Z hlavy oberte maso a dejte ho stranou.
2 V hrnci na másle za stálého míchání na mírném ohni osmahněte mrkev, petržel a řapíkatý celer. Přidejte mouku a ještě minutu míchejte. Zalijte rybím vývarem, rozmíchejte a vařte dalších 10 minut.
3 Vložte kapustu, jikry, mlíčí a vnitřnosti a vařte dalších 5 minut. Ochutnejte, vraťte do vývaru maso obrané z hlav a případně dosolte. Přisypte petrželku a vypněte.