Rajčatovo-řepná polévka s česnekovými krutony

Rajčatovo-řepná polévka s česnekovými krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Do 30 minut 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1261 kcal
Bílkoviny 31 g
Cukr 130 g
Tuky 57 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle chutná léto v zeleninové zahradě

Suroviny

olivový olej 3 PL
červená řepa 1 ks
na špalíčky
pastinák 1 ks
najemno
česnek 3 stroužky
podrcené
rajčata 800 g
zralá/přezralá
75 g
polévkové těstoviny orzo
cuketa 1 ks
menší, na kousky
oregano snítky
čerstvé
1 ks
konzerva bílé fazole scezená a propláchnutá
řapíkatý celer 2
na kolečka
petrželka hrst
hladkolistá nasekaná
bageta 1 ks
ciabatta nebo jiné pečivo
parmazán 50 g
najemno nastrouhaný
sůl
pepř

1 Do velkého rendlíku vlijte 2 lžíce oleje, vsypte řepu a pastinák a 5 minut za stálého míchání opékejte. Pak přidejte dvě třetiny česneku, půl minuty míchejte a vsypte nakrájená rajčata. Zalijte 1,5 l vroucí vody, osolte a přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte 10 minut nezakryté zvolna vařit. Potom přidejte těstoviny a cuketu, pár snítek oregana a vařte 5–7 minut, nebo podle návodu, aby těstoviny změkly. Ke konci varu vsypte fazole a řapíkatý celer. Před podáváním opepřete, případně dosolte a posypte hladkolistou petrželkou.

2 Zatímco se polévka vaří, rozehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte zbývající olej a česnek a směsí potřete plátky pečiva. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, posypte sýrem a zapékejte 6–8 minut, aby se sýr roztekl. Krutony podávejte k polévce.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete doplnit vypečenou slaninou – ať už v plátcích, nebo nakrájenou na kostičky. Přidejte ji na plech ke krutonům nebo ji opečte na pánvi.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit