Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechový dort s javorovým sirupem

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost .

Vydání: 2013/1
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: na 10-12 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Příprava 0:45
Dort Americká

Ingredience

    • máslo a hrubá mouka na formy
    • 440 g hladké mouky
    • 4 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 175 g másla, změklého
    • 75 g tmavého třtinového cukru
    • 2 velká vejce
    • 375 ml javorového sirupu + na ozdobení
    • 190 ml mléka
    • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů (asi 130 g), opražených + několik v celku na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 225 g čerstvého smetanového sýra (philadelphia, fénix), pokojové teploty
    • 175 g másla, změklého
    • 160 g tmavého třtinového cukru
    • 200–300 g moučkového cukru (dle chuti)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm. Vyložte dna pečicím papírem, lehce znovu přetřete máslem a dna i boky vysypte moukou.

2 Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.

3 Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.

4 Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.

5 Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Javorové bábovičky se skořicí a jablky

Pečená vepřová plec s javorovým sirupem

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

Glazovaná kuřecí prsíčka po marocku

Dokonalé slavnostní dorty

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)
Obrazek uzivatele
Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.

Přidat komentář