Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechový dort s javorovým sirupem

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost .

Vydání: 2013/1
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: na 10-12 řezů
Doba přípravy: Do hodiny
PT45M
Příprava 0:45
Dort Americká

Ingredience

    • máslo a hrubá mouka na formy
    • 440 g hladké mouky
    • 4 lžičky kypřicího prášku
    • špetka soli
    • 175 g másla, změklého
    • 75 g tmavého třtinového cukru
    • 2 velká vejce
    • 375 ml javorového sirupu + na ozdobení
    • 190 ml mléka
    • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů (asi 130 g), opražených + několik v celku na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 225 g čerstvého smetanového sýra (philadelphia, fénix), pokojové teploty
    • 175 g másla, změklého
    • 160 g tmavého třtinového cukru
    • 200–300 g moučkového cukru (dle chuti)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm. Vyložte dna pečicím papírem, lehce znovu přetřete máslem a dna i boky vysypte moukou.

2 Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.

3 Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.

4 Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.

5 Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Javorové bábovičky se skořicí a jablky

Pečená vepřová plec s javorovým sirupem

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

Glazovaná kuřecí prsíčka po marocku

Dokonalé slavnostní dorty

20 nejlepších ořechových moučníků

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)
Obrazek uzivatele
Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.

Přidat komentář