Ořechový dort s javorovým sirupem

Ořechový dort s javorovým sirupem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9016 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 1017 g
Tuky 476 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost. Upečte ho k narozeninám, k svátku nebo výročí anebo prostě jen tak! Je dokonalý a potěší úplně kdykoli!

Suroviny

mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
mouka pšeničná hladká 440 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
sůl špetka
máslo 175 g
změklé + na vymazání formy
hnědý cukr 75 g
vejce 2 ks
velká
javorový sirup 375 ml
+ na ozdobení
mléko 190 ml
vlašské ořechy 1 hrnek
nasekané, asi 130 g, opražené + několik vcelku na ozdobení
Na náplň
krémový sýr 225 g
philadelphia, fénix, pokojové teploty
máslo 175 g
změklé
hnědý cukr 160 g
moučkový cukr 200 g

1Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm. Vyložte dna pečicím papírem, lehce znovu přetřete máslem a dna i boky vysypte moukou.

2Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.

3Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.

4Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.

5Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Komentáře

Lucia Boriková

Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)

Dita Václavková

Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit