Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost. Upečte ho k narozeninám, k svátku nebo výročí anebo prostě jen tak! Je dokonalý a potěší úplně kdykoli!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm nebo je vyložte pečicím papírem.
Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.
Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.
Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.
Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.
Komentáře
Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.
Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)