Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový dort s javorovým sirupem
Ořechový dort s javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový dort s javorovým sirupem

3.9/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9210 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 1065 g
Tuky 476 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost. Upečte ho k narozeninám, k svátku nebo výročí anebo prostě jen tak! Je dokonalý a potěší úplně kdykoli!

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
sůl 1 špetka
máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 75 g
vejce 2 ks
velká
+ na ozdobení
mléko 190 ml
opražené a nasekané + vcelku na ozdobení
Na náplň
pokojové teploty
máslo 175 g
změklé
hnědý cukr 160 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm nebo je vyložte pečicím papírem.

2

Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.

3

Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.

4

Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.

5

Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Komentáře

21.12.2015 15:09

Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.

12.12.2014 08:31

Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...