0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ořechový dort s javorovým sirupem

Ořechový dort s javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový dort s javorovým sirupem

3.9/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9210 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 1065 g
Tuky 476 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vláčný dort s chutí a vůní ořechů se hodí pro jakoukoli příležitost. Upečte ho k narozeninám, k svátku nebo výročí anebo prostě jen tak! Je dokonalý a potěší úplně kdykoli!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 440 g
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
sůl 1 špetka
máslo 175 g
změklé
třtinový cukr 75 g
vejce 2 ks
velká
javorový sirup 375 ml
+ na ozdobení
mléko 190 ml
vlašské ořechy 1 hrnek
opražené a nasekané + vcelku na ozdobení
Na náplň
pokojové teploty
máslo 175 g
změklé
hnědý cukr 160 g
moučkový cukr 250 g

1Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte 2 dortové formy o průměru 23 cm nebo je vyložte pečicím papírem.

2Prosejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Máslo a cukr našlehejte do pěny; trvá to asi 5 minut. Přidejte vejce, postupně jedno po druhém, každé vždy zašlehejte. Za stálého šlehání vlijte tenkým pramínkem javorový sirup. Ve dvou dávkách, prostřídaných s mlékem, přisypte moučnou směs. Dávku vždy zašlehejte, než dáte další; průběžně seškrabujte těsto ze stěn mísy. Následně vmíchejte nasekané a opražené ořechy.

3Těsto rozdělte do forem a bouchněte s nimi párkrát o pracovní desku, abyste vyhnali bublinky. Pečte 30–35 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyjměte a nechte 15 minut chladnout ve formě. Teprve pak vyklopte na mřížku a sloupněte pečicí papír. Znovu obraťte a nechte zcela vychladnout. Potom seřízněte vypouklé vršky do roviny.

4Na náplň šlehejte sýr, máslo a třtinový cukr na hladký nadýchaný krém. Po částech (ve 4 dávkách) zašlehejte moučkový cukr. Trvá to asi 5 minut.

5Jeden korpus položte vrchní stranou nahoru na servírovací talíř. Potřete ho polovinou náplně. Navrch položte druhý korpus, vrchní stranou dolů. Zbylou náplní potřete vršek a boky dortu a případně ho ozdobte půlkami vlašských ořechů omočených v rozehřátém javorovém sirupu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Komentáře

Lucia Boriková

Skvelá torta, ale extrémne presladená. Do syrovej náplne som dala sotva polovičnú dávku cukru a aj tak to bolo veľmi sladké. Cesto je však fantastické! :)

Dita Václavková

Hodně hutný korpus , mě moc nevyskočil, krém rozhodně není v takové bílé barvě jako na přiložené fotce - pochopitelně, pokud člověk použije tmavý třtinového cukr. Souhlasím, že krém je hodně sladký i s polovinou cukru než je v receptu. Za mne, někdy ještě použiji krém s redukovanou dávkou cukru.

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč