
Taštičky s povidly a strouhankou
Taštičky umějí navodit domácí atmosféru.
Ingredience
- 500 g brambor
- 200 g polohrubé mouky + trocha k podsypávání
- 50 g hrubé mouky
- 1 velké vejce (nejlépe v biokvalitě)
- 400 g domácích švestkových povidel
- 200 g strouhanky z bílého pečiva
- 70 g másla
- moučkový cukr k dochucení
Příprava jídla
1 V mírně osolené vodě uvařte brambory ve slupce. Slijte, vysypte je na tác a nechte ležet, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Ještě za tepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přisypte obě mouky, promíchejte, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. To ihned zpracujte dál, jinak by příliš zřídlo.
2 Bramborové těsto rozdělte na třetiny nebo čtvrtiny a na pomoučněném vále ho rozválejte na pláty o síle 2–3 mm. Z těch pak vykrajujte kolečka o průměru 7 cm, do středu každého z nich dejte lžičku povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Jednotlivé taštičky pokládejte na moukou poprášený tác a následně je vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 6 minut.
3 Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pozvolna za stálého a rovnoměrného míchání opražte dozlatova.
4 Taštičky podávejte posypané strouhankou a moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
V restauraci Coda, odkud recept pochází, vám nabídnou luxusní taštičky ještě se slivovicovým glazé. Ročně se v restauraci prodá 1500 taštiček a jsou hosté, kteří se na ně stále vracejí!
Přidat komentář