Taštičky s povidly a strouhankou

Taštičky s povidly a strouhankou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné na 48 taštiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3699 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 673 g
Tuky 74 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taštičky umějí navodit domácí atmosféru.

Suroviny

brambory 500 g
mouka pšeničná polohrubá 200 g
+ trocha k podsypávání
mouka pšeničná hrubá 50 g
vejce 1 ks
velké, nejlépe bio
švestková povidla 400 g
domácí
strouhanka 200 g
z bílého pečiva
máslo 70 g
moučkový cukr
k dochucení

1 V mírně osolené vodě uvařte brambory ve slupce. Slijte, vysypte je na tác a nechte ležet, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Ještě za tepla je oloupejte a prolisujte do mísy. Pak přisypte obě mouky, promíchejte, přidejte vejce a vypracujte hladké těsto. To ihned zpracujte dál, jinak by příliš zřídlo.

2 Bramborové těsto rozdělte na třetiny nebo čtvrtiny a na pomoučněném vále ho rozválejte na pláty o síle 2–3 mm. Z těch pak vykrajujte kolečka o průměru 7 cm, do středu každého z nich dejte lžičku povidel, přehněte a prsty přimáčkněte po celém obvodu spoje. Jednotlivé taštičky pokládejte na moukou poprášený tác a následně je vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 6 minut.

3 Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a pozvolna za stálého a rovnoměrného míchání opražte dozlatova.

4 Taštičky podávejte posypané strouhankou a moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
V restauraci Coda, odkud recept pochází, vám nabídnou luxusní taštičky ještě se slivovicovým glazé. Ročně se v restauraci prodá 1500 taštiček a jsou hosté, kteří se na ně stále vracejí!

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit