Pleśniak

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Pleśniak

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 300 g
moučkový cukr 250 g
kypřicí prášek do pečiva 2
žloutek 3 ks
kakao 20 g
Náplň
strouhanka 2 PL
jablka 500 g
nebo červený rybíz
třtinový cukr 2 PL
v případě kyselých jablek
ořechy 100 g
krupicový cukr 100 g
rozinky 40 g
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidáme 3 žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme i v robotu. Těsto rozdělíme na 3 rovnoměrné díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao. Každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské folie, jedno světlé a kakaové těsto dáme do mrazničky, druhé světlé těsto do ledničky na 1½ hodiny. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky nebo hrubší proužky a promícháme s rozinkami. Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce. Plech o rozměrech cca 25 x 36 cm s vyššími boky vyložíme pečicím papírem. Těsto z ledničky rozválíme podle velikosti plechu a položíme je na pečicí papír. Těsto je hodně křehké, pokud Vám nepůjde rozválet, můžete ho na plechu rozmačkat i dlaní. Těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni rozložíme jablka, pokud jsou kyselejší, můžeme je posypat třtinovým cukrem. Na jablka nastrouháme na hrubším struhadle kakaové těsto, to posypeme ořechy. Bílky se solí vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukr, dokud se dobře nezašlehá. Sníh opatrně rozetřeme na ořechy a na něj, opět na hrubším struhadle, nastrouháme světlé těsto. Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Autor: majam177

Obchod Apetit