Jablečný páj s drobenkou

Jablečný páj s drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4692 kcal
Bílkoviny 43 g
Cukr 633 g
Tuky 206 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Drobenka z ovesných vloček a přírodního cukru je zajímavou obměnou známé klasiky.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 190 g
plus na poprášení
máslo 125 g
vychlazený a nasekaný
krupicový cukr 1 PL
sůl špetka
Na náplň
jablka 1.3 kg
pevná, loupaná bez jadřinců
krupicový cukr 100 g
rozinky 100 g
sultánky, propláchnuté
skořice 0.5 ČL
nové koření 0.5 ČL
mleté
špetka
muškátový oříšek strouhaný
citronová štáva 1 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné
Na drobenku
máslo 80 g
hnědý cukr 80 g
ovesné vločky 100 g

V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody, ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé. Těsto vysypte na arch potravinářské fólie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5 cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (Lze nechat v chladničce až 3 dny nebo i zmrazit, a to na dobu 2 měsíců.)

Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.

Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho pomocí válečku přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy.

Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit