Drobenka z ovesných vloček a přírodního cukru je zajímavou obměnou známé klasiky.
Suroviny
Postup
V kuchyňském robotu několika pulzy rozmixujte mouku, máslo, cukr a sůl na drobenku; hrudky by měly být asi o velikosti hrášku. Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte – těsto by se po zmáčknutí mělo začít spojovat. Pokud ne, přilijte ještě trochu vody, ale mixujte opravdu jen krátce, jinak by těsto bylo tvrdé.
Těsto vysypte na arch potravinářské fólie a vytvarujte z něj kolo o síle 2,5 cm. Zabalte ho a dejte do chladničky na 1 hodinu odpočinout. (Lze nechat v chladničce až 3 dny nebo i zmrazit, a to na dobu 2 měsíců.
Jablka nakrájejte na kostičky a promíchejte je se zbývajícími přísadami na náplň. Promíchejte přísady na drobenku. Troubu předehřejte na 180 °C.
Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto na kolo o průměru 28 cm. Opatrně ho pomocí válečku přeneste do dortové formy o průměru 24 cm a těstem vyložte i stěny formy.
Rozprostřete na těsto náplň, pokapejte ji máslem a posypte drobenkou. Zakryté alobalem pečte 30 minut. Sejměte alobal a pečte dalších 25–30 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů)
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů)
- Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti(39 receptů)
- Tradiční americké koláče(6 receptů)