Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Tarte au chocolat

Popis receptu: 

Fantastický francouzský čokoládový koláč se zkaramelizovanými oříšky.

Autor: Zuzana Čiperová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

     

    • Na těsto: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 1 lžíce studené vody, špetka soli.
    • Na náplň: 250 g dobré hořké čokolády, 200 ml smetany, 1 vejce, 50 g másla;
    • 200 g cukru krystal na karamel, vlašské oříšky - dle chuti.

     

Příprava jídla

 

  • Z mouky, másla, vody, žloutku a špetky soli vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici, poté vyválejte a dejte do koláčové formy (okraje by měly být tak 2 cm vysoké). Přikryjte pečícím papírem, který zatěžte hrstí vlašských ořechů. Pokud vám zbylo trochu těsta, můžete z něj vykrájet nebo vytvarovat ozdoby, které přijdou navrch koláče - to také přidejte na pečící papír.
  • Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Máte-li u oříšků přidané těsto na ozdoby, nezapomeňte ho vyndat včas - bude hotové rychle. Po 20 minutách vyndejte formu z trouby a sundejte z těsta pečící papír.
  • Zatímco bude těsto v troubě, můžete si připravit čokoládovou náplň a začít připravovat karamel: Ve vodní lázni rozehřejte 250 g hořké čokolády (čím lepší čokoláda, tím lepší koláč) s máslem, přilijte smetanu. Vejce ušlehejte a po odstavení čokolády z ohně přidejte do čokoládové náplně.
  • Do jiného hrnce nasypte cukr na karamel a na prudším ohni za občasného zamíchání nechte rozpouštět. K ruce si připravte horkou vodu. Když začne cukr hnědnout a rozpouštět se, přilijte trochu vody - měli byste získat tmavě hnědou hustou omáčku. V této fázi přidejte oříšky, které jste měli v troubě na těstě. Zamíchejte - obalte oříšky v karamelu.
  • Oříšky s karamelem nalijte na těsto, na to čokoládovou náplň a dejte zpátky do trouby na 15 minut. Pokud přidáváte ozdoby ze zbylého těsta, stačí umístit na koláč až v poslední fázi pečení - cca 5 minut před koncem.
  • Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce. Můžete dozdobit dle fantazie.

Přidat komentář