Postup
Z mouky, másla, vody, žloutku a špetky soli vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici, poté vyválejte a dejte do koláčové formy (okraje by měly být tak 2 cm vysoké). Přikryjte pečícím papírem, který zatěžte hrstí vlašských ořechů. Pokud vám zbylo trochu těsta, můžete z něj vykrájet nebo vytvarovat ozdoby, které přijdou navrch koláče - to také přidejte na pečící papír.
Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Máte-li u oříšků přidané těsto na ozdoby, nezapomeňte ho vyndat včas - bude hotové rychle. Po 20 minutách vyndejte formu z trouby a sundejte z těsta pečící papír.
Zatímco bude těsto v troubě, můžete si připravit čokoládovou náplň a začít připravovat karamel: Ve vodní lázni rozehřejte 250 g hořké čokolády (čím lepší čokoláda, tím lepší koláč) s máslem, přilijte smetanu. Vejce ušlehejte a po odstavení čokolády z ohně přidejte do čokoládové náplně.
Do jiného hrnce nasypte cukr na karamel a na prudším ohni za občasného zamíchání nechte rozpouštět. K ruce si připravte horkou vodu. Když začne cukr hnědnout a rozpouštět se, přilijte trochu vody - měli byste získat tmavě hnědou hustou omáčku. V této fázi přidejte oříšky, které jste měli v troubě na těstě. Zamíchejte - obalte oříšky v karamelu.
Oříšky s karamelem nalijte na těsto, na to čokoládovou náplň a dejte zpátky do trouby na 15 minut. Pokud přidáváte ozdoby ze zbylého těsta, stačí umístit na koláč až v poslední fázi pečení - cca 5 minut před koncem.
Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce. Můžete dozdobit dle fantazie.
Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com