0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.9/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5056 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 417 g
Tuky 336 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
žloutek 1 ks
voda 1 PL
studená
sůl špetka
Náplň
tmavá čokoláda 250 g
kvalitní
smetana 200 ml
vejce 1 ks
máslo 50 g
krystalový cukr 200 g
na karamel
vlašské ořechy
dle chuti

Postup

1

Z mouky, másla, vody, žloutku a špetky soli vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici, poté vyválejte a dejte do koláčové formy (okraje by měly být tak 2 cm vysoké). Přikryjte pečícím papírem, který zatěžte hrstí vlašských ořechů. Pokud vám zbylo trochu těsta, můžete z něj vykrájet nebo vytvarovat ozdoby, které přijdou navrch koláče - to také přidejte na pečící papír.

2

Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Máte-li u oříšků přidané těsto na ozdoby, nezapomeňte ho vyndat včas - bude hotové rychle. Po 20 minutách vyndejte formu z trouby a sundejte z těsta pečící papír.

3

Zatímco bude těsto v troubě, můžete si připravit čokoládovou náplň a začít připravovat karamel: Ve vodní lázni rozehřejte 250 g hořké čokolády (čím lepší čokoláda, tím lepší koláč) s máslem, přilijte smetanu. Vejce ušlehejte a po odstavení čokolády z ohně přidejte do čokoládové náplně.

4

Do jiného hrnce nasypte cukr na karamel a na prudším ohni za občasného zamíchání nechte rozpouštět. K ruce si připravte horkou vodu. Když začne cukr hnědnout a rozpouštět se, přilijte trochu vody - měli byste získat tmavě hnědou hustou omáčku. V této fázi přidejte oříšky, které jste měli v troubě na těstě. Zamíchejte - obalte oříšky v karamelu.

5

Oříšky s karamelem nalijte na těsto, na to čokoládovou náplň a dejte zpátky do trouby na 15 minut. Pokud přidáváte ozdoby ze zbylého těsta, stačí umístit na koláč až v poslední fázi pečení - cca 5 minut před koncem.

6

Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce. Můžete dozdobit dle fantazie.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: zuz_anka

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč