0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5056 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 417 g
Tuky 336 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Těsto
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
žloutek 1 ks
voda 1 PL
studená
sůl špetka
Náplň
tmavá čokoláda 250 g
kvalitní
smetana 200 ml
vejce 1 ks
máslo 50 g
krystalový cukr 200 g
na karamel
vlašské ořechy
dle chuti

Postup

1

Z mouky, másla, vody, žloutku a špetky soli vypracujte těsto. Nechte ho chvíli odpočinout v lednici, poté vyválejte a dejte do koláčové formy (okraje by měly být tak 2 cm vysoké). Přikryjte pečícím papírem, který zatěžte hrstí vlašských ořechů. Pokud vám zbylo trochu těsta, můžete z něj vykrájet nebo vytvarovat ozdoby, které přijdou navrch koláče - to také přidejte na pečící papír.

2

Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Máte-li u oříšků přidané těsto na ozdoby, nezapomeňte ho vyndat včas - bude hotové rychle. Po 20 minutách vyndejte formu z trouby a sundejte z těsta pečící papír.

3

Zatímco bude těsto v troubě, můžete si připravit čokoládovou náplň a začít připravovat karamel: Ve vodní lázni rozehřejte 250 g hořké čokolády (čím lepší čokoláda, tím lepší koláč) s máslem, přilijte smetanu. Vejce ušlehejte a po odstavení čokolády z ohně přidejte do čokoládové náplně.

4

Do jiného hrnce nasypte cukr na karamel a na prudším ohni za občasného zamíchání nechte rozpouštět. K ruce si připravte horkou vodu. Když začne cukr hnědnout a rozpouštět se, přilijte trochu vody - měli byste získat tmavě hnědou hustou omáčku. V této fázi přidejte oříšky, které jste měli v troubě na těstě. Zamíchejte - obalte oříšky v karamelu.

5

Oříšky s karamelem nalijte na těsto, na to čokoládovou náplň a dejte zpátky do trouby na 15 minut. Pokud přidáváte ozdoby ze zbylého těsta, stačí umístit na koláč až v poslední fázi pečení - cca 5 minut před koncem.

6

Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny tuhnout v ledničce. Můžete dozdobit dle fantazie.

Foto ilustrační, zdroj: Pexels.com

 
Autor: zuz_anka

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit