Tenhle čokoládový cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete. V každém soustu ucítíte čokoládu, na které se rozhodně nevyplatí šetřit. Pečený cheesecake nechte pořádně vychladnout, aby šel dobře vyndat z formy a krájet. Přesto, že jeho příprava zabere více času, recept je jednoduchý a podle našeho postupu ho jistě také zvládnete připravit.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Boky lehce vymažte máslem a také vyložte pruhem pečicího papíru.
Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící do souvislé vrstvy. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout.
Teplotu v troubě snižte na 120 °C. Na dno trouby položte hlubší pekáček a vlijte do něj vroucí vodu. Pekáček s vodou se postará o vlhkost v troubě a vy se vyhnete komplikovanému pečení ve vodní lázni.
Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni a odložte stranou. Krémový sýr prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou ke šlehání, cukrem a solí.
Poté vešlehejte jedno po druhém i vejce. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby.
Pečte 60–80 minut, nebo až jsou okraje dortu pevné a střed stále ještě lehce třaslavý.
Nechte 1 hodinu chladnout v pootevřené troubě. Poté nechte úplně vychladnout a uložte alespoň na 4 hodiny (nejlépe přes noc) do lednice.
Cheesecake vyjměte z formy.
Čokoládu na polevu nalámejte a nasypte do záruvzdorné misky. Smetanu nalijte do rendlíku, zahřejte k varu, stáhněte z ohně a zalijte jí čokoládu. Promíchejte, a pokud není poleva příliš horká, nalijte ji na cheesecake. Pokud je, počkejte, až lehce zchladne a teprve poté jí polijte dort.
Polevou můžete ozdobit pouze střed cheesecaku nebo ji rovnoměrně rozetřete po celé vrchní ploše až k okrajům. Dejte na 10 minut do lednice.
Před podáváním poprašte kakaem a po obvodu posypte nasekanými ořechy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší cheesecaky: 12 ověřených receptů(12 receptů )
- Božské čokoládové dezerty a tipy, jak pracovat s čokoládou bez rozčilování(84 receptů )
Komentáře
Dobry den,mam alergiu na lepok,ako mam spravit cheesecake bezlepkovy? Cim nahradit suroviny?
Dobrý den, paní Siskova,
lepek je v tomto cheesecaku obsažen pouze v sušenkách, které jsou použity při přípravě korpusu. Pokud tedy použijete bezlepkové sušenky, můžete si cheesecake bez obav dát (pokud tedy netrpíte ještě jinou intolerancí či alergií – např. na laktózu, mléčný protein či ořechy). Jiné použité suroviny by lepek obsahovat neměly. Ještě bychom doporučili dát si pozor třeba na čokoládu, která může obsahovat stopy lepku, ale pokud tomu tak je, musí být tento fakt uveden na obalu.
Kdyby se Vám nepodařilo bezlepkové sušenky sehnat, můžete si upéct třeba bezlepkové pracny https://www.apetitonline.cz/recepty/7663-bezlepkove-dvoubarevne-pracny… a použít k přípravě cheesecaku je.
Držíme palce při pečení a přejeme krásný den,
redakce Apetitu
Skvele, dekuju krasne za rychlou odpoved!!! :-)